avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impas asociatie propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impas asociatie propietari

Buna seara,

As dori sa va cer cateva sugestii pentru rezolvarea unei probleme cel putin ciudate cu asociatia de propietari.
Locuiesc intr-un blo de 8 etaje la etajul 1. Acum doua zile dimineață pe la ora 10 am observat ca în bucătărie pe tavan in dreptul nișei pe unde trec țevile de apa precum și tava de scurgere, începe sa picure apa. Toate bune și " frumoase" mă ducla vecina de deasupra o întreb ce se întâmplă și-mi arata ca și la ea este la fel. Mergem mai sus la etajul 3 nu ni se deschide ușa, urcam la 4 acolo totul este ok. Intre timp aflam ca și la parter lucrurile nu stau prea bine. Bun, am mers la presedinte, a oprit apa si a incercat sa dea de vecina de la 3. Intr-un final dupa mai multe incercari a reusit sa dea de ea si a rugat-o sa-l lase sa verifce, bineinteles dupa ce i-a explicat situatia. Vecina respectiva i-a spus ca a verifcat ea si ca la ea nu e nici o problema si a inchis usa. A trecut o zi si vad ca nu se rezolva nimic si intrebam si noi, cei cu bucatariile inundate ce se intampla. Presedintele spune ca el nu are ce sa faca ca e treBa lui, administratorul la fel... Astazi am facut o hartie prin care instiintam asociatia ca exista o problema pe coloana de apa si ca solicitam rezolvarea situației. Aceasta hartie este semnata de toate apartamentele de pe linia respectiva mai putin de doamna de la etajul 3. Bineînțeles ca nici președintele si nici administratorul nu vrea sa primeasca hartia. Ma gandesc ca maine s o trimit recomandata catre asociatie cu confrmare de primire insa mai departe, sincer nu stiu ce mai este de făcut.

Acesta este motivul din care am decis sa va scriu si va rog sa-mi impartasiti parerea voastra profesionista.

Multumesc anticipat
Bogdan
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:21, 26 Iulie 2013
Ati procedat cat se poate de corect.
Nici presedintele, nici administratorul, practic vorbind, nu pot intra intr-un apartament, daca proprietarul nu permite, desi in lege spune ca:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
................
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Ca sa poata ajunge in apartamentul doamnei de la et.3 cu acel preaviz sau fara preaviz, ar trebui sa fie destul de fermi. Sunt?
Si noi, in asociatiile in care traim avem asemenea locatari. Ma chinui si eu de mai bine de juma' de an sa fac o proprietara sa inteleaga ca e necesar sa inspectam coloanele comune pentru ca cei de sub ea, pe coloana, plus cei de alaturea pe aceeasi teava au tavanele ude la bucatarie. Ea nu si nu, ca nu e de la ea, ca a fost nu stiu ce instalator si i-a spus ca la ea nu e nimic. Deci nu poti sa-i pui piciorul in usa si sa-i fortezi usa. Doamna de care va spun are ghena tevilor blindata cu faianta si nu vrea sa-i pricinuim noi stricaciuni prin spargerea unei bucati din acea masca.
Iata! Ceilalti proprietari de sub ea, degeaba ne adreseaza cereri verbale, scrise, ca nu avem cum intra la ea in apartament si, mai rau, sa-i si spargem peretele.
Legea aceasta este facuta pentru oameni cu creier in cap si civilizati, nu pentru trogloditi care cred ca sunt buricul pamantului. Si, din pacate, autoritatile nu ne ajuta in niciun fel.

Eu cred ca in aceste cazuri, numai lipsa apei pe coloana si presiunea vecinilor ar putea sa o indure pe vecina dv. sa lase sa se inspecteze tevile comune. La mine vecinii doamnei de care va spuneam, vin si-mi spun mie, dar niciunul nu se duce la usa ei. Atunci, asta e, isi merita soarta! Nu pot lasa toata coloana de apa (6 etaje deasupra ei) fara apa pentru ca 2 de dedesupt sunt prea ingaduitori.

Nu trebuie sa asteptati totul de la presedinte sau administrator, trebuie ca si proprietarii care sufera un necaz din partea unuia dintre ei sa fie solidari cu presedintele si administratorul si sa le dea concursul la a-si convinge vecina sa-i lase sa inspecteze locul.
elga50 a scris:

nu avem cum intra la ea in apartament si, mai rau, sa-i si spargem peretele.

Ne-am confruntat anul trecut cu situatie iidentica
Pe parcursul a 2 luni de zile un proprietar desi si el suferea prejudicii prin inundarea parchetului,etc etc,surprinzator a ramas ferm pe pozitie ca nu permite accesul in apartament decat cu mandat
Am notificat oficial obligatia de a permite accesul in apartament cu scopul remedierii unei defectiuni existente la limita dintre apartamente-fara rsaspuns favorabil asociatiei
In final am contactat nora proprietarului care a avut abilitatea sa cladeasca o strategie aparte,a invocat necesitatea imperioasa a efectuarii unor investigatii medicale - timp in care a permis accesul instalatorului in apartament
ynocentta a scris:
In final am contactat nora proprietarului...

Va rog sa precizati baza legala de contact nora proprietar!?:happy:
Sa nu-mi raspundeti ca am glumit.

Noi pentru un asemenea proprietar nabadaios am oprit apa, am afisat si-am pus cate un anunt in fiecare cutie de posta sa stie toti proprietarii ca Ixulescu nu permite accesul instalatorului in apartament pentru reparatii.
A avut efect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu un vecin care impiedica accesul la tevile comune adiushu adiushu Buna seara.Am o problema cu vecinul de la parter din cauza caruia teava de scurgere de la bucatarie nu poate fi schimbata. De cateva luni scurgerea la ... (vezi toată discuția)
Inundatie la bucatarie - vecinul nu vrea sa repare mirunelu mirunelu Buna ziua. Am si eu urmatoarea problema: la bucatarie am constatat ca s-a udat tavanul si peretele deasupra chiuvetei. Prin urmare am chemat un instalator, ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)