Buna ziua! Sunt PFA traducator si am platit 5,5 %contributie Sanatate si contributia la Fondul de Pensii, dar acei 0,85 % pentru concedii nu. Din luna Mai 2013 sunt si angajata la o firma privata. Acum sunt insarcinata intr-o luna ,urmand sa nasc in Martie 2014 la sfarsit sau inceputul lunii Aprilie 2014. Intrebarea mea este daca voi putea beneficia de concediu de maternitate si de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani sau 1 an, tinand cont ca nu voi avea un an complet de cotizare ca angajat ,iar ca PFA am obtinut niste venituri mici pe 2013 abia in Martie,dar in Ian., Feb, Aprilie, Mai ,Iunie nu am mai avut? Se poate plati retroactiv diferenta de 2-3 luni ,poate chiar 4 ,in care nu am avut venit ca PFA si nici nu am fost angajata? E luat in calcul venitul din luna martie, fie el si mic, ca start in calcularea sumei din care se va socoti indemnizatia? Daca mi-ati putea indica si temeiul legilor respective, v-as ramane mult indatorata,ca sa pot vorbi altfel cu cei in cauza. Si CE ANUME AR TREBUI EXACT SA PLATESC? Va multumesc anticipat!
1. - Deoarece ca PFA nu ati platit cota de 0,85% nu veti putea beneficia de concediu de maternitate decat ca salariata la acea firma privata.
- Plata contributiilor (chiar daca s-a putea face retroactiv) nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. La indemnizatia pentru CCC se iau in calcul veniturile din toate sursele (si ca salariat si ca PFA).
3. - Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca veti naste in martie cele 12 luni vor fi aprilie 2013 - martie 2014 (deci aveti 12 luni, nu de cotizare, ci de obtinere de venituri profesionale impozabile).
4. - Chiar daca nu ati avut venituri ca PFA veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC de 600 lei lunar (daca 85% din media veniturilor nete este sub 600 lei).
- Intr-un raspuns dat de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) se spune:
"In cazul unor activitati independente (cum este si PFA) NU este obligatoriu sa existe continuitate in a fi platita ( na avea venituri) ci in A FI in perioada contractuala FARA intrerupere timp 12 luni premergatoare nasterii copilului".
5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Deci, daca am inteles bine, se vor cumula veniturile salariale cu cele obtinute ca PFA si de aici se vor incepe calculele. Adica , in cazul meu se vor lua in calcul salariile incepand din Mai si veniturile pe care le voi obtine ca PFA de acum incolo pana in momentul nasterii? Va multumesc!
Da, se vor lua in calcul toate veniturile profesionale (din prestarea unei activitati), din orice sursa, din toate cele 12 luni premergatoare nasterii copilului