Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a adoptat legal un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, va beneficia fiul sau de pensie de urmas?
Adoptia a fost facuta cu efecte depline acum - aproape- 1 an!
Trebuie facuta adoptia pana la 26 de ani? Nu prea inteleg din articolul de lege:
ART. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Nu este copil avand in vedere ca are 30 de ani. Da, este incadrat cu diagnosticul de schizofrenie parca; persoana nu a stiut sa imi zica ce grad de invaliditate, parca II...
Legea invocata de dvs prevede ca, copii au dreptul la pensia de urmas pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile :
- nu aveau varsta de 16 ani impliniti
- isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.
Daca adoptia s-a facut dupa implinirea varstei de 16 ani, respectiv 26 de ani ,dupa caz, nu cred ca mai poate beneficia de pensie de urmas.
Pensie de urmas
nadiah
Buna ziua. O persoana cu handicap grad IV, accentuat, în vârsta de 26 ani poate beneficia de pensie de urmaș după tatăl său(acesta decedând în luna ... (vezi toată discuția)
Pensie
ContSters352260
bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere)
pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)