avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Copilul in virsta de 20 ani student la Universitatea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Copilul in virsta de 20 ani student la Universitatea Bucuresti ...

Copilul in virsta de 20 ani student la Universitate Bucuresti ,tatal pensionar invaliditate de munca gr 2 mama fost salariat decedata recent copilul poate avea dreptul la pensie de urmas de pe urma mamei? Dar tatal?
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2023
ticarau daniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 08:01, 28 Martie 2023
În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, copiii şi soţul supravieţuitor au dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
Copiii:
• până la vârsta de 16 ani;
• dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
• pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.
[ link extern ]
La pensie de urmas - in cazul dvs. - au dreptul atat copilul , cat si sotul supravietuitor , ambii sunt indreptatiti . Pentru doi urmasi , suma cuvenita ambilor este de 75% din pensia mamei , suma pe care o vor imparti ( vezi art. 89 al. 2 lit. b din Legea 263/2010 ) . Daca doar un urmas solicita aceasta pensie , va avea 50% din pensia decedatei . Daca si sotul supravietuitor doreste aceasta pensie , va trebui sa opteze intre pensia proprie sau cea de urmas , ele nu se pot cumula ( vezi art. 92 din aceeasi Lege ) . Cele de mai sus sunt in conformitate cu legislatia aflata astazi in vigoare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - pensie sau optiune pentru una din ele manoilaalexandru manoilaalexandru O persoana cu handicap din nastere, gr. 2 ( cu dizabilitati psihice, interzis judecatoresc ) care la aparitia OUG 6/2009 avea o pensie de invaliditate de 153 ... (vezi toată discuția)
Drepturi minor orfan sandanv sandanv Expun urmatoarea situatie . -minor 17 ani,elev -mama decedata in urma cu doi ani,stadiu de cotizare la pensie sub 10 ani. -tatal decedat recent,cu handicap ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas milan72 milan72 un copil minor are dreptul la pensia de urmas daca unul din parinti a decedat si a cotizat vreo 15 ani la pensii? (vezi toată discuția)