Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare decat pensia de care beneficiaza el? Se poate asa ceva?
Mentionez ca mama mea este pensionara avand o pensie de 480ron/luna, iar tatal meu a decedat in urma cu 12 ani.
Se mai poate face ceva in acest caz si daca da, de ce acte este nevoie si unde trebuie depuse?
Va multumesc dle. Tudor Valeriu, tata era pensionat la data decesului, iar codul numeric personal il avem. Din experienta dvs.credeti ca acest demers va avea succes?
1. Bineinteles ca aveti castig de cauza deoarece cererea sotiei supravietuitoare este legala.
2. - Legea nu precizeaza un anume termen in care sa se solicite pensia de urmas;
- Dar pensia se va acorda de la data depunerii cererii la Casa de Pensii.
3. Mama dvs. sa mearga la Casa de Pensii si sa spuna ce doreste.
Sa se prezinte la Casa de Pensii cu: copie BI, copie talon pensie, copie certificat nastere, copie certificat casatorie, copie certificat deces al sotului, iar daca nu gaseste decizia de pensionare a sotului decedat sau un cupon de pensie al acestuia vedeti verso certificatul de deces - cred ca are o stampila cu ridicat ajutor deces, iar acolo trebuie sa fie trecut nr. dosarului de pensie al sotului decedat. Oricum pensia se va recalcula pt. ca din cate stiu, in 2005 s-au recalculat toate pensiile.( tote s-au calculat conf. legii19).