avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua,

Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare decat pensia de care beneficiaza el? Se poate asa ceva?
Mentionez ca mama mea este pensionara avand o pensie de 480ron/luna, iar tatal meu a decedat in urma cu 12 ani.
Se mai poate face ceva in acest caz si daca da, de ce acte este nevoie si unde trebuie depuse?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: sally_daisy , utilizator 15:01, 28 Iulie 2013
Va multumesc dle. Tudor Valeriu, tata era pensionat la data decesului, iar codul numeric personal il avem. Din experienta dvs.credeti ca acest demers va avea succes?

Va doresc o zi buna in continuare..
1. Bineinteles ca aveti castig de cauza deoarece cererea sotiei supravietuitoare este legala.

2. - Legea nu precizeaza un anume termen in care sa se solicite pensia de urmas;
- Dar pensia se va acorda de la data depunerii cererii la Casa de Pensii.

3. Mama dvs. sa mearga la Casa de Pensii si sa spuna ce doreste.
Va multumesc din suflet pentru ajutor!
Sa se prezinte la Casa de Pensii cu: copie BI, copie talon pensie, copie certificat nastere, copie certificat casatorie, copie certificat deces al sotului, iar daca nu gaseste decizia de pensionare a sotului decedat sau un cupon de pensie al acestuia vedeti verso certificatul de deces - cred ca are o stampila cu ridicat ajutor deces, iar acolo trebuie sa fie trecut nr. dosarului de pensie al sotului decedat. Oricum pensia se va recalcula pt. ca din cate stiu, in 2005 s-au recalculat toate pensiile.( tote s-au calculat conf. legii19).
Multumesc pentru precizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas la 2 ani dupa moartea tatalui danielabraila danielabraila Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca tatal meu a decedat in urma cu 2 ani de zile, iar eu la vremea respectiva nu am fost inscrisa la nici-o forma de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas studenta BABALIC FLORENTINA BABALIC FLORENTINA Buna ziua, as dori sa va intreb daca fiica mea, studenta la medicina are dreptul la o pensie (ajutor) dupa moartea fostului meu sot. Se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Mama poate beneficia de pensie de urmas? Corina s Corina s Mama născută in 04.02.1954 iar tatăl decedat in 16.01.2008. (vezi toată discuția)