Am un copil caruia din 2010 ii platesc pensie alimentara.Incepind din 2012 salariul la noul loc de minca este jumatate fata de anul cand s-a stabilit pensia.Am depus dosar de reducere conform salariului si am primit 2 plicuri acasa cu intimpinare si cerere reconventionala.Sotia mea scrie in acea cerere ca eu am cumparat in 2012 un apartament ceea ce nu justifica veniturile mele.Mentionez ca pina in 2012 am locuit cu parintii mei la o casa ;tatal meu a luat decizia de o vinde si imediat au fost cumparate 2 apartamente:1 pentru parintii mei si 1 pentru mine(pot dovedi cu actul de vanzare de la tatal meu).
Mai mult sotia doreste sa i se reindexeze pensia cu inflatia fata de 2010(cand a fost stabilita pensia la salariul de atunci adica la dublul salariului de acum) conform unor indici de statistica pe care i-a anexat si mai doreste sa ii platesc o diferenta pentru fiecare luna conform inflatiei pina la zi.Pina la aceasta data eu am platit pensia corespunzator la 38%din salariul meu actual
ceea ce e cam mult dar sa mai platesc si din urma inflatia la pensia calculata conform vechiului salariu?
Trebuie sa depun intimpinare la aceasta cerere reconventionala?
Ce temei legal am(lege,art etc)? Va rog foarte mult ajutor!Va multumesc foarte mult pentru indrumarile si sfaturile dvs.
1.
Cererea reconvenţională
Art. 209 din C.Proc. Civilă,
(1) Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenţii derivând din acelaşi raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvenţională.
CERERE RECONVENŢIONALÃ, similară cererii de chemare în judecată prin care pârâtul formulează pretenţiile sale proprii împotriva cererei de chemare în judecată a reclamantului. Ea nu exprimă apărarea pe care şi-o face pârâtul faţă de pretenţiile reclamantului şi nici nu se înfăţişează ca o excepţie de procedură, ci constituie acel mijloc procesual prin intermediul căruia pârâtul ridică pretenţii proprii faţă de reclamant.Așadar, pârâtul devine astfel şi el reclamant, iar demersul său procedural întruneşte caracteristicile unei adevărate cereri de chemare în judecată. Cererea reconvenţională apare astfel ca o contra-acţiune făcută de pârât împotriva cererii de chemare în judecată a reclamantului.Ea are ca scop realizarea unei compensaţii judecătoreşti şi împiedicarea obligării pârâtului în măsura cerută de reclamant.Mai mult, prin cererea reconvenţională se poate obţine anihilarea totală a pretenţiilor reclamantului şi obligarea lui exclusivă faţă de pârât, după cum se poate obţine paralizarea completă a acţiunii reclamantului, anulându-se actul juridic pe care el îşi fondează pretenţia
2)
împotriva acesteia, va trebui să depuneți un înscris formulat de dvs., numit Întâmpinare (așa îl numiți în scris).În acest înscris, veti combate/critica/respinge/înlătura ferm cerintele pârâtului în principiu ca fiind : netemeinice, nelegale, pe lângă subiect. . . inadmisibile probabil . . etc etc Va trebui să împletiți cât mai ”artistic” dar axate pe juridic : pretențiile dvs. din Cererea de chemare în judecată (acum, aveți prilejul unui NOU contraatac împotriva Întâmpinării pârâtului, deși, cred că l-ați utilizat în înscrisul numit ”Răspuns la Întâmpinare”)
3) este în interesul dumneavoastră să depuneți Întîmpinare.La Întâmpinarea dvs., va trebui să depună ”Răspuns la Întâmpinare, pârâtul.
Întâmpinarea
Art. 205
Scopul şi cuprinsul întâmpinării
(1) Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt şi în drept, faţă de cererea de chemare în judecată.
(2) Întâmpinarea va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului;
c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii;
d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător;
e) semnătura.
Art. 206, C.Proc. Civilă
Comunicarea întâmpinării
(1) Întâmpinarea se comunică reclamantului, dacă legea nu prevede altfel.
(2) La întâmpinare se va alătura acelaşi număr de copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijină, precum şi un rând de copii pentru instanţă. Dispoziţiile art. 149 alin. (1), (3) şi (4) şi ale art. 150 sunt aplicabile
Art. 208, C.Proc. Civilă
Sancţiunea nedepunerii întâmpinării
(1) Întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel.
(2) Nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel.
Dacă dispuneti de ceva cunostinte e posibil a vă formula singur o Întâmpinare, e bine, de nu : ar fi în avantajul dvs. măcar să solicitați unui BUN avocat, formularea și redactarea Întâmpinării (și-l plătiți doar pentru această lucrare).O depuneti instantei RESPECTÂND cu strictețe termenul ce vi l-a acordat si, la termen, încercati a vă apăra singur dar e dificil.
are sanse sa imi stabileasca pensia majorata cu rata inflatiei +diferenta rezultata conform indicelui de inflatie in situatia in care pensia care am platit-o in ultimul an a fost 40%din salariu meu actual?
este legal?
1) dacă dvs., spuneți că ”Pina la aceasta data eu am platit pensia corespunzator la 38%din salariul meu actual” și că ”pensia care am platit-o in ultimul an a fost 40%din salariu meu actual?”, ați putea motiva în Întâmpinarea ce-o aveți de depus, faptul că : ați și plătit deja . . . , ajungând la coeficientul de 40% și că, astfel, v-ați achitat de pretențiile aberante, netemeinice și nelegale ale fostei soții de a-i plăti noile pretenții ”reindexeze pensia cu inflatia fata de 2010”.Ar trebui să vă faceți un mic calcul potrivit salariului dvs. ce l-ați câstigat pe acea perioadă pretinsă de fosta soție și vedeți care-i suma potrivit celor ”40 %” în loc de 38.Eventual să-i plătiti restul, adică luați în calcul + coeficientul/diferența în plus de ”2 %” peste cei 38.Depuneți la dosar DOVEZILE NECESARE în acest sens, celor +2 %.
2) Da, are șanse de a stabili ”pensia majorata cu rata inflatiei + diferenta rezultata conform indicelui de inflatie”.
3) pura/simpla susținere a fostei soții cu privire la acel imobil . . . , trebuie și DOVEDITÃ.Potrivit postării dvs., treburile stau cu totul altfel.Dvs. respinge-ții aceste afirmații, catalogându-le ca puerile, răutăcioase . . . , netemeinice și nelegale.Concluzionați : sunt nedovedite.Tatăl dvs. poate cumpăra cui dorește orice.
4) formulați, răspundeți și DEPUNEȚI instanței în termen legal ”si am primit 2 plicuri acasa cu intimpinare” și Întîmpinării fostei soții printr-un înscris ce-i veți da titlul de ”Răspuns la Întâmpinare”.
Vă doresc o seară liniștită și deplin succes la acțiunile ce le aveți de făcut !