avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru a iesii dintr-o situatie neplacuta. Am luat un credit de nevoi personale acum 7 ani, am platit vreo 4 ani, apoi din cauza diminuarii salariului nu am mai putut platii rata integrala. Nu am gasit intelegere la banca, aceasta trecandu-ma in baza de date..etc..recuperare creante. Dupa aproximativ 2 ani am constatat ca mi-au blocat contul bancar, lucru care nu m-a afectat pentru ca eu incasam drepturile salariale numerar. Cea care conducea toata treaba asta era o firma de executori judecatoresti. Am intrat pe internet pe pagina Judecatoriei sector 3 si am gasit acolo o incuviintare de executare silita impotriva mea, irevocabila, dar care parea ca se refera doar la conturile bancare. In fine, luna acesta am primit si eu acasa , in sfarsit, o hartie de la un executor judecatoresc prin care mi se comunica ca au trimit o INSTIINTARE DE PLATA unitatii angajatoare. Totul a culminat cu faptul ca m-au sunat de la serviciu sa ma prezint sa semnez faptul ca mi s-a pus poprire pe salariu. SCURT!!. Intrebarile mele pt Dumneavoastra sunt:
- Instanta a incuviintat si poprirea pe salariu? Este legal ceea ce fac executorii judecatoresti? Nu este nevoie de o hotarare judecatoreasca expresa in acest sens?
- Se mai poate face ceva pt a oprii porprirea?
- Am de asemenea, fiind divortat, si o pensie alimentara de platit. Dar fiind de comun acord instituita o platesc lunar, nebevol, nefiind poprita din salariu. Ar trebuii sa merg la serviciu cu hotararea de divort sa arat acest lucru?
- Este posibil ca sa-mi scada din salariu pensia alimentara, ca apoi sa calculeze cei 1/3 pt banca? In felul acesta ma gandesc ca suma porprita ar fi mai mica.
Mentionez ca sunt bugetar. deci nu merg sfaturile cu salariul la negru..sau alte variante:)
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns intrucat sunt asteptat zilele astea sa semnez luarea la cunostinta.
Si inca o intrebare va rog. Dobanda mai curge in cazul in care s-a pus poprirea? Ca vad ca dupa 5 ani in care am platit 170 de euro pe luna...am aceeasi suma de plata acum ca la inceput..parca mai mare putin. O sa platesc dobanda in continuare sau s-a stabilit o suma si gata...trebuie platita prin acei 1/3 din salariu?
Cu respect!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Intr-adevar, nu este vorba de dobanzi ca la banca ci de penalitati, care inseamna de cele mai multe ori aproape inca o data dobvanda contractuala. Asta este pretul platit de cei ce nu isi respecta obligatiile contractuale. Platesc o dobanda si mai mare. Si mare dreptate aveti cand spuneti ca veti plati toata viata.
Daca suma recuperata de banca, prin poprire, nu acopera dobanzile si penalitatile scurse lunar, nu veti achita niciodata datoria. Daca aveti un imobil in proprietate si daca debitul fata de banca este de peste 10000 lei, va fi executat silit si imobilul.
Creditul este de nevoi personale fara garantie imobiliara. Oricum nu detin proprietate pe numele meu, asa ca nu au ce executa. Nu mi se pare normal sa platesc penalitati in continuare. Ar fi firesc sa platesc suma datorata (imprumutata) plus eventualele penalitati stranse pana la data cand am fost dat in judecata. Altfel ce hotarare judecatoreasca mai e asta? Jupuiti-l in continuare?:) In plus, am platiti totusi 5 ani creditul, adica jumatate de perioada contractuala. Habar nu am ce cifre au cei de la banca in dosar, pot duce instantei ce acte vor. Oricum vad ca platesc tot creditul initial, ca si cum nu am achitat nimic pana acum. Sa nu fiu inteles gresit...sunt de acord sa platesc. Dar nu as vrea sa o fac acum toata viata, orbeste.
Multumesc pt raspunsurile primite. Totusi asteptam ceva mai de finete avocateasca..:)..ca sa spun asa, respectiv modalitati prin care oarecum sa ies cat mai nesifonat din afacerea asta. De pilda am intrebat daca executorii pot pune poprire fiindu-le suficient incuviintarea executarii silite date de instanta, sau trebuia ca instanta in sine sa puna poprirea. In plus, cumantumul sumei datorate mai poate fi diminuat sau macar stabilit la o suma fixa?
Totusi asteptam ceva mai de finete avocateasca..


Eu sunt mai din topor, nu prea raspund dupa cum le-ar placea oamenilor sa " auda" pt fineturi va puteti adresa unui avocat in particular, se prea poate sa gaseasca cum sa va ajute daca va vede si actele.

am intrebat daca executorii pot pune poprire fiindu-le suficient incuviintarea executarii silite date de instanta, sau trebuia ca instanta in sine sa puna poprirea


E suficient ca executorul a primit incuviintare, mai departe el infiinteaza popririle si pe salariu si pe conturi.
Conteaza ca nu aveti bunuri imobiliare, nu conteaza ca nu ati garantat cu imobilul, chiar daca e creditor chirografar, se putea ajunge si la executarea imobilului daca suma e peste 10 mii lei .
Se prea poate sa nu vi se para normal, dar e legal sa platiti si penalitati pt ca vi le-ati asumat prin contractul semnat. Pe calea contestatiei la executare, instanta poate limita aceste penalitati.

Da, poprirea se pune in baza incuviintarii executarii silite a titlului executoriu.
Datorati dobanda pana la plata integrala a creidtului, deoarece dobanda este pretul contractului. Cum dvs v-ati folosit nestingherit de banii imprumutati, este evident ca trebuia sa platiti pretul acestui fapt, dobanda, pana cand veti achita creditul.
Exista posibilitatea reducerii dobanzii, anularii de comisioane, doar daca Instanta constata sunt clauze abuzive in contract referitoare la dobanzi si/sau comisioanele bancare.

Oameni buni, cititi-va cu atentie contractele de credit inainte de a le semna. Nu cereti sfaturi dupa, e tardiv.
Prin faptul neplatii obligatiilor contractuale, creati bancii un prejudiciu in plus, banca este obligata sa provizioneze suma datorata de dvs, altfel spus, isi mai ia odata banii din buzunar si ii blocheaza fara ai putea folosi. Nu credeti ca pentru asta sunteti dator sa despagubiti banca pentru prejudiciul produs si sa platiti penalitati?
Nu are nicio relevanta daca ati garantat sau nu cu ipoteca, orice creditor al dvs va poate executa orice bun din patrimoniu, indiferent daca este in garantie pentru alt creditor sau nu. Garantati pentru orice datorie cu tot ce aveti in patrimoniu, se numeste gajul general al creditorului chirografar.

P.s. Daca v-ati uita cu atentie la scadentarul atasat contrctului, ati vedea cam cat a ramas din principal credit la momentul cand ati incetat platile si asa veti avea habar cam cat datorati aplcand la suma respectiva dobanza penalizatoare, pe perioada cursa de la neplata pana acum.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Este posibil sa scad din salariul de baza inaintea popririi a 1/3 din salariu de catre respectivii executori a pensiei alimentare ( sa le prezint hotararea instantei in acest sens) si a unui minim de plata ( la un overdraft) contractat la o alta banca? Daca de pilda mai aduc angajatorului inca un grafic de rambursare a unei alte banci o va lua in calcul? Si astfel sa se constiutuie 1/2 din salariu, fiind vb de 2 creditori? Sau estenevoie ca si cealalta banca sa obtina executare silita? Mentionez ca fata de cealalta banca imi respect obligatiile financiare.

Alte discuții în legătură

Buna seara! am si eu o nelamurire... pot fi dobanzile si penalitatile ... Lauraedm Lauraedm Buna seara! Am si eu o nelamurire... Pot fi dobanzile si penalitatile mai mari decat creditul initial? Ex am luat 90milioane in anul 2007 si executarea este pt ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa obtin de la executor pentru a-mi debloca salariul ? stef_56 stef_56 1. am fost executat silit ( s-a dat o sentinta la judecatorie ) pentru un credit neachitat si s-a primit documentul intocmit de executor la locul de munca , ... (vezi toată discuția)
Este normal ca în cazul unei executări silite, banca să facă ... MarianaB072 MarianaB072 Este normal ca în cazul unei executări silite, banca să facă actualizarea dobânzilor? Executarea a fost începută acum 1 an. S-au făcut popririle ... (vezi toată discuția)