avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prevederi CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prevederi CCM

in contractul colectiv de munca exista un articol care spune ca "un salariat are dreptul la 5 zile libere platite in cazul decesului , fratilor,surorilor,parintilor,copiilor,ginerilor ,nurorilor si cumnatilor". Daca a decedat fratele sotiei mele , beneficiez sau nu de acest drept ? Este fratele sotiei mele dpdv legal cumnat sau nu?, pentru ca cineva spunea ca nu este considerat cumnat numai sotul/sotia fratelui/surorii mele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 28 Iulie 2013
Dvs nu beneficiati de asa ceva, ci numai sotia dvs daca are asa ceva prevazut in ccm aplicail sau in reg.intern ori in c.i.m.
Eu sunt salariatul la care in CCM exista aceasta prevedere , sotia nu are nici o legatura cu CCM fiind angajata la alta societate ! problema se discuta referitor la faptul ca dpdv legal fratele sotiei mele este sau nu cumnatul meu ? sau numai sotul surorii i-mi este cumnat ?
Nu exista nicio prevedere legala cu privire la un astfel de grad de rudenie.

Rudenia = legatura de sange dintre doua sau mai multe persoane care coboara unele din altele (tata -fiu, de ex.) sau care, fara a descinde unele din altele, au un autor comun (fratii, de ex.).
Afinitatea = legatura dintre sot si rudele celuilalt sot

Detalii gasiti si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

daca afinitatea este legatura dintre sot si rudele celuilalt sot, respectiv cumnatul fratele sotiei mele decedat, a fost afin de gradul doi cu mine, iar in CCM al SNTFC , eu fiind salariat SNTFC ,exista acea prevedere la art. 51(1) care spune ca se acorda 5 zile libere platite in cazul decesului cumnatilor,cumnatelor, am dreptul sau nu la zlp ?
Daca asa este prevazut in CCM la nivel de SNCFR , atunci beneficiati de aceste zile libere .

Alte discuții în legătură

Afini de gradul ii Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa-mi transmiteti daca eu sunt afin sau ruda pana la gradul II inclusiv cu sotia fratelui sotiei mele. De asemenea ma intereseaza ... (vezi toată discuția)
Martor in proces - afin vioric vioric Buna ziua si multumesc tuturor celor care pot sa-mi dea o informatie. Sunt in proces de deschidere a succesiunii fratelui decedat si a tatalui decedat .Am ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)