Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmtoarea speta: Un fost angajat al unei societati comerciale (disponibilizat prin desfiintarea postului acestuia)da in judecata societatea pentru anularea unei decizii data de angajator ( decizie care se referea la locul muncii acestuia si stabilea realizarea unei situatii de catre acesta). Precizez ca salariatul in cauza a fost disponibilizat in luna iunie a.c. iar decizia a carei anulare se solicita a fost emisa in luna mai a.c.
INTREBARE:1. Poate angajatorul revoca decizia atacata,pentru ca actiunea civila a fostului angajat sa ramana fara obiect? sau
2. Angajatorul sa formuleze intampinare solicitand respingerea actiunii in principal pe lipsa interesului reclamantului in promovarea actiunii, iar pe fond ca neintemeiata?
1. Da, angajatorul poate sa revoce orice decizie emisa. Revocarea deciziei poate interveni chiar dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva acelei decizii.
Dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei de concediere nu se mai poate revoca intrucat s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.
2. Prin intampinare, angajatorul poate solicita respingerea actiunii pentru orice motiv pe care-l considera el necesar cauzei respective. Instanta de judecata este cea care va decide, in final, admiterea sau respingerea actiunii.
Daca angajatorul revoca decizia emisa de el (nu e vorba de decizia de concediere, ci de o alta decizie) mai are obligatia de a raspunde la interogatoriul formulat de catre reclamant, avand in vedere ca actiunea ramane fara obiect?
Multumesc ptr. raspuns. O ultima precizare as dori: Decizia poate fi revocata, chiar daca ea a produs efecte juridice? (respectiv fostul salariat a desfasurat activitatea conform deciziei a carei anulare o solicita, cateva zile)
Da, poate fi revocata si in aceste conditii. Dupa comunicarea acesteia partile sunt puse in situatia anterioara emiterii deciziei a carei revocare s-a produs.