avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Citarea in procedura civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Citarea in procedura civila

Buna ziua! Am o intrebare legata de "citarea" in NCPC( aceeasi nelamurire aveam si cu vechiul cod). Daca s-a citat partea pentru primul termen de judecata, se va mai cita la urmatoarele?. Sunt articole contradictorii, daca s-a citat la primul termen se prezuma ca va cunoate termenele urmatoare, dar si ca va trebui citata de fiecare data.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Avocat Draghici Cornelia , Avocat 23:03, 28 Iulie 2013
Numai daca se prezinta la instanta, se prezuma ca are termen in cunostinta si va trebui sa cunoasca si urmatoarele termene; nu se va mai face citarea.
Art 157 alin. 1 lit.i) din Noul Cod de pr. civila precizeaza ca daca persoanei citate i se inmaneaza citatia "sub semnatura de primire, personal ori prin reprezentant legal sau conventional ori prin functionarul sau persoana insarcinata cu primirea corespondentei pentru un termen de judecata, cel citat este considerat ca are in cunostinta si termenele de judecata ulterioare aceluia pentru care citatia i-a fost inmanata".

Astfel, daca vi se inmaneaza citatia sub semnatura de primire, nu veti mai fi citat pentru termenele urmatoare.
Daca nu semnati pentru primirea citatiei, insa va prezentati la un termen de judecata, deasemenea nu veti mai fi citat pentru urmatoarele termene.


Va redau mai jos Art. 229 din Noul Cod de pr. civila care prezinta procedura "termenului in cunostinta"
(1) Partea care a depus cererea personal sau prin mandatar şi a luat termenul în cunoştinţă, precum şi partea care a fost prezentă la un termen de judecată, personal sau printr-un reprezentant legal ori convenţional, chiar neîmputernicit cu dreptul de a cunoaşte termenul, nu va fi citată în tot cursul judecării la acea instanţă, considerându-se că ea cunoaşte termenele de judecată ulterioare. Aceste dispoziţii îi sunt aplicabile şi părţii căreia, personal ori prin reprezentant legal sau convenţional ori prin funcţionarul sau persoana însărcinată cu primirea corespondenţei, i s-a înmânat citaţia pentru un termen de judecată, considerându-se că, în acest caz, ea cunoaşte şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică:
1. în cazul reluării judecăţii, după ce a fost suspendată;
2. în cazul când procesul se repune pe rol;
3. când partea este chemată la interogatoriu, în afară de cazul în care a fost prezentă la încuviinţarea lui, când s-a stabilit şi termenul pentru luarea acestuia;
4. când, pentru motive temeinice, instanţa a dispus ca partea să fie citată la fiecare termen;
5. în cazul în care instanţa de apel sau de recurs fixează termen pentru rejudecarea fondului
procesului după anularea hotărârii primei instanţe sau după casarea cu reţinere.
(3) Militarii încazarmaţi sunt citaţi la fiecare termen.
(4) Deţinuţii sunt citaţi, de asemenea, la fiecare termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelămurire in cadrul unei suspendări facultative 413/1 repunerea ... Antik Antik Nelămurire In cadrul unei suspendări facultative 413/1 repunerea pe rol se face prin încheiere cu citare ? In cauza este vb.despre o suspendare ... (vezi toată discuția)
Buna seara.. azi am primit de la posta o citatie. in care spune.. ... StoianAdr StoianAdr Buna seara.. Azi am primit de la posta o CITATIE. in care spune.. Sunteti chemat in aceasta instanta camera sala... etc in data de 8 dec. 2021 in calitate de ... (vezi toată discuția)
Citatie eron eron Am facut contestatie la un PV in urma cu ceva timp, dar am mai primit o citatie la fel cu aceasta si am spus sa se judece in lipsa mea, iar acum sa fixat un ... (vezi toată discuția)