Buna ziua!
Locuiesc impreuna cu mama mea ,am casa separata in aceiasi curte,si as dori sa stiu daca mama poate sa imi faca act de vanzare cumparare pentru ceea ce ii revine ei fara a face succesiunea(suntem 3 frati iar tata a decedat).
Cam cat ar costa succesiunea?un pret minim si un pret maxim daca se poate,in cazul in care sunt nevoit sa fac succesiunea.
Va multumesc!
Daca imobilul este bun comun din timpul casatorie mamei Dvs. cu tatal, atunci cota mamei este de 1/2 din imobil, fara a face succesiunea dupa tatal Dvs.
Daca faceti succesiunea, atunci cota mamei va fi de 1/2 (cota ei) + 1/4 din 1/2 (cota dupa tatal Dvs.).
Mama poate dispune de bunurile ei dupa cum doreste pe timpul vietii. Daca doreste sa va faca contract de vanzare-cumparare pe cota ei parte, acest lucru este posibil.
Costurile succesiunii sunt in raport de valoarea imobilului si numai un notar public va poate furniza aceste informatii. Oricum costurile difera de la un notar la altul.
Poate sa va vanda cota de 1/2 din casa, fara a face succesiunea dupoa tata.
Trbuie sa aveti in vedere urmatorul articol din Codul Civil: Art. 1.091 alin (4)Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
revin cu o intrebare,daca mama are doar titlu de propietate si nu am intabulare facuta,imi poate lasa jumatatea ei?mentionez ca pe titlu de propietate unde e construita casa este doar ea trecuta,nu si tatal decedat.
Astept un raspuns!va multumesc mult