Buna!Situatia este in felul urmator eu impreuna cu sora mea suntem orfani de ambii parinti si prin succesiune am mostenit casa in care locuim casa pt care ai nostri siau dat viata sa o ridice iar acum sora mea care nu a mai trecut acasa de # ani de zile vrea sa ma dea in judecata pentru partea ei chiar daca toate facturile sunt pe numele meu si eu am platit tot in acesti # ani am si chitantele
cineva ma sfatuit ca daca se ajunge la judecata sa ma prezint cu toate facturile si chitantele fiindca daca pot atesta ca eu am intretinut tot voi avea castig de cauza si partea surorii se va reduce de la jumatate la sfert din valoarea casei asta daca nu va putea sa achite jumatate din costurilr de intretinere
este adevarat se poate asa ceva si daca da care este intervalul minim sa pot aplica acest lucru nu vreau sa se ajunga aici dar daca ea face demersurile si o pot contracara astfel poate ajungem la o intelegere fiindca nu vreau sa ajung pe drumuri din cauza ca sora mea este asa si ar fi pacat sa vindem casa parintilor nostri mai ales ca tot ce au facut au facut pentru noi
basme și povești. oți fi plătit dumneavoastră chitanțele și alte alea, dar chirie surorii i-ați plătit? înțeleg din mesaj că sunteți cel care a locuit în casă de la închiderea succesiunii.
și ce anume înțelegeți prin facturi și chitanțe? în afară de impozitul pe clădiri și teren datorat statului, sora nu prea era obligată la nimic altceva.
Nu inteleg la ce va referiti chirie cand casa este a mea si a surorii mele prin succesiune,cat despre restul eu locuiesc in casa cam 3 luni pe an si achit tot reparatii impozite facturi verificari de 3 ani si am chitante pentru tot casa nu este terminata si intretimp pe langa reparatii am mai facut finisaje am mai terminat camere etc.Daca sora mea ma actioneaza in instanta pot folosi asta in apararea mea ?Cineva imi spunea ca daca sora nu participa cu nimic la intretinere i se reduce dreptul la sfert daca ma va actiona.Este adevarat?
Domnul gicu pe viitor daca nu aveti un sfat sau o parere pertinenta v-as ruga sa va abtineti fiindca sunt pus in situatia de a-mi pierde caminul pentru care am lucrat atat de mult atat eu cat si parintii mei iar subiectul poate fi util nu numai mie si ar fi pacat sa il stricam aiurea.
stimate utilizator, v-am pus câteva întrebări pertinente. faptul că nu sunteți în stare să înțelegeți astfel de întrebări simple nu vă dau dreptul să mă luați la mișto.
pe viitor, dacă nu sunteți în stare să expuneți situația clar atunci abțineți-vă.
revenind la subiect, ați achitat acele facturi dar sunteți și cel care se folosește de casă, atât de cota parte care vă revine cât și de cea a surorii dumneavoastră. în mod normal atunci când locuiești în proprietatea altcuiva, chiar dacă acela deține doar o parte, este just ca el să fie recompensat pentru pierderea (parțială) a dreptului său. vă repet întrebarea: ați plătit chirie surorii dumneavoastră pentru perioada în care ați locuit în imobil?
spuneți că ați achitat facturi și verificări. asta nu o privește pe sora dumneavoastră, din moment ce sunteți singurul care v-ați bucurat de fructul proprietății. acestea au fost rezultatul faptului că ați locuit în imobil.
reparațiile de ce au fost necesare? nu cumva tot pentru că ați locuit în imobil (fie pentru că ele au necesare datorită daunelor produse anterior transferării dreptului de proprietate către dumneavoastră fie de către dumneavoastră prin folosirea imobilului) și erau necesare pentru a locui în continuare acolo?
vă referiți apoi la faptul că ați făcut finisaje la casă (aceasta fiind neterminată la momentul succesiunii). ați avut acordul surorii dumneavoastră pentru aceste finisaje? sau cel puțin refuzul ei de a vă permite să le efectuați și să participe cu cotă-parte la cheltuieli? în cel mai bun caz instanța va calcula (prin expert) contravaloarea acestor lucrări și vă va acorda dumneavoastră contravaloarea lor. în cel mai fericit caz. cu un avocat bun (tare-n clanță, sic!) ea poate dovedi că și lucrările de finisaj au fost necesare tot pentru ca dumneavoastră să locuiți în imobil (și că ele au fost amortizate prin folosirea de către dumneavoastră a cotei sale părți). iar dacă nu i-ați cerut nici acordul să locuiți acolo și v-ați instalat pe baza faptului că sunteți proprietar, cu atât mai puțin veți putea fi recompensat pentru aceste cheltuieli.
acum trecând la întrebarea de bază, aceea referitoare la faptul că sora dumneavoastră, în cazul în care vă dă în judecată, ar putea pierde 50% din dreptul ei de proprietate asupra imobilului. cina v-a spus așa ceva ori habar nu are, or nu a înțeles situația de fapt (ori poate nu i-ați explicat-o cum trebuie). dacă sora vă acționează în judecată pentru ieșirea din indiviziune, instanța nu poate să se pronunțe decât fie admițându-i acțiunea (în întregul ei sau în parte) fie respingând-o. sub nici o formă instanța nu poate, pe acțiunea deschisă de sora dumneavoastră să îi reducă să dea o soluție prin care ea să piardă cea mai mică parte din dreptul ei.
pentru asta e necesar ca dumneavoastră să vă acționați sora în judecată, cerând instanței să o oblige la plata cheltuielilor comune (dar cele cu adevărat comune, nu facturi de utilități sau alte asemenea, adică cota parte din impozitul pe clădiri și terenuri, eventuale lucrări cadastrale, lucrări de finisare și îmbunătățiri strict necesare pentru prezervarea proprietății; de exemplu, dacă imobilul nu avea uși și ferestre, puteți cere contravaloarea acestora, dar e discutabil ce anume puteți cereți - dacă dumneavoastră ați pus clanțe de aur la uși, nu o să o puteți obliga pe soră să plătească pentru asta și nici o instanță nu o va face). dar aici revenim la ceea ce am spus mai sus, cu locuitul și chiria. puteți ajunge în situația în care să trebuiască dumneavoastră să îi plătiți surorii și nu invers.
în cel mai fericit caz, instanța va lua în considerare finisajele și îmbunătățirile dumneavoastră (în întregul lor sau parțial) și v-a stabili o sultă pe care sora v-a trebui să v-o achite. dar cota de proprietate v-a rămâne aceeași.
Ce vroia de fapt domnul Gicu sa spuna este ca Dvs chiar daca ati achitat facturile, ati fost si singurul care ati folosit imobilul. Daca sora Dvs ar fi de reacredinta v-ar fi cerut sa ii platiti si niste bani (un fel de chirie) deoarece locuiti in casa proprietate comuna (unde are si ea 50%). In concluzie faptul ca ati platiti niste facturi nu va confera un avantaj dar puteti sa ii cereti sorei sa participe la acele facturi. Eu va sfatuiesc sa nu ajungeti la proces: faceti Dvs niste calcule, vedeti ce suma ati cheltuit, calculati apoi jumatate din valoarea medie a chiriei pentru un imobil ca al Dvs pe perioada utilizarii exclusive a imobilului, la final compensati sumele si probabil veti observa ca aveti sa ii dati niste bani. Pararea mea este sa o lasati asa cum este si sa impartiti frateste casa.
Mostenire casa
pv42mipo
Buna ziua!Suntem 4 surori,ce avem in proprietate,in parti egale,casa parinteasca.Dupa moartea parintilor,de care toate am avut grija,una dintre surorile ... (vezi toată discuția)
Partaj dificil!
Tarzan2012
Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)