avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detin in proprietate 1/4 din casa parinteacsa in urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detin in proprietate 1/4 din casa parinteacsa in urma succesiuni ...

Detin in proprietate 1/4 din casa parinteacsa in urma succesiuni dupa tata facuta in 1984. O sora detine 3.4 din casa (1/4 din 1984 si 2/4 din 1987). Eu am locuit in acea casa pina in 1988 si de atunci pana astazi casa este folosita de sora mea fara sa-mi multumeasca macar pt. asta. Nu vreau sa cer sulta pt partea mea, vreau sa intru in posesia proprietatii. Poate o instanta sa ma decada din drepturi? Poate sa ma oblige sa accept sulta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:15, 22 Iunie 2021
Da, nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune, ceea ce inseamna ca atat dvs cat si sora aveti dreptul sa cereti partajul bunului comun. Daca nu va intelegeti cu privire la modalitatea de impartire a bunului, aceasta va fi stabilita de instanta: fie vi se atribuie dvs imobilul si sunteti obligati sa ii achitati surorii o sulta (ceea ce este improbabil avand in vedere ca ea detine cota mai mare) , fie bunul este atribuit surorii si aceasta este obligata sa va achite o sulta (pe care sunteti indreptati sa o primiti imediat iar in caz de neachitare puteti sa o executati silit pe sora pentru aceasta suma de bani, inclusiv in ceea ce priveste imobilul care a fost partajat).
Daca sunteti de parere ca imobilul poate fi partajat in natura, in sensul ca poate fi folosit in continuare de ambii proprietari prin impartirea lui materiala, puteti solicita instantei sa vi se atribuie o partea din casa si teren, in functie de cota detinuta de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si partaj mostenitori demianotelia demianotelia Buna ziua. Parintii nostri au decedat in urma cu 9 ani si 6 luni. Titlul de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravila este pe numele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)
Mama, eu și sora mai mare. Tatăl meu a murit în urma cu 25 ani dar nu am făcut taxa de succesiune.In casa părintească a rămas mama. După ceva timp mama a găsit o persoana și a ... (vezi toată discuția)