Bună ziua! Am un băiat de 12 de ani, și aș vreau să știu dacă pot incheia acte administrative pentru copil fara acordul tatalui,( de care sunt divorțată de 11 ani) in conditiile în care copilul este incredințat mie prin sentinta judecatoreasca. Aceasta sentinta confera tatalui toate drepturile si obligatiile prevazute de lege și în legatura cu situatia administrativă a copilului.? În sentință scrie că minorul este încredințat mamei spre creștere și educare, tatăl având drept de a avea legături personale cu minorul, și de a veghea la creștere, educare, învățătură și preg. profesională conf. art. 43, al.3.cod. fam. Prin asta ce trebuie să înțeleg, că trebuie să/ i cer acordul în toate?
De exemplu dacă vreau să-i fac pașaport, sau sa merg cu el în străinătate, tatăl copilului trebuie să-și dea consimțământul în fața notarului, altfel, n-o să pot să trec frontiera cu băiatul? Doar este încredințat mamei, cea care sunt eu.
Dar avand el toate aceste drepturi, nu avem oare autoritate parinteasca comuna? Ori am eu autoritate par. exclusiva? Ca daca avem aut. par. comuna, dupa cum stiu eu trebuie sa-i cer acordul, si cat de rautacios e, nici nu-si da. Din acest motiv nici n- am avut curajul sa cer majorarea pensiei de intretinere. Ma gandeam, ca de frica sa nu plateasca mai mult o sa fie cooperativ, dar n-a fost asa.
Aveti o hotarare bazata pe codul familiei cand nu era vb de autoritate parinteasca de nici un fel, vi s-a incredintat copilul dvs, pana la o alta hotarare, dvs sunteti singura care raspunde si decide pt copil.
Sentinta divort
adinu91
bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Pasaport copil
moon88
Bună ziua, mă numesc Marius. Soţia mea are un băiat în vârstă de 7 ani din altă căsătorie ši deţine legea i l-a încuviinţat ei prin hotărîre ... (vezi toată discuția)