Buna ziua! Am urmatoarea problema : incepand cu 2008 si pana in prezent fiul meu minor incaseaza lunar chirie de la o societate pt. o camera inchiriata. Intre anii 2008-2011 fiul meu a incasat suma de 480 lei la care a platit impozit pe venitul din cedarea folosintei locuintei. Imi vine de la casa de sanatate o decizie de impunere prin care venitul realizat este de 8040 lei si contributia sociala de asigurari de sanatate de 1677 lei.
Intrebare: este obligat un minor de 14 ani sa plateasca sanatatea avand calitatea de coasigurat? Unde ma pot adresa pt. a corecta aceasta prostie omeneasca?Multumesc
ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) cedarea folosinţei bunurilor;
...
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin.(1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Sa inteleg ca daca copilul meu a incasat 120 lei pe an la care a platit impozit pe venit 16%, la sanatate va plati 5.2% la un salariu minim pe economie lunar? Pai nu se bate cap in cap Legea 95/2006 cu Codul Fiscal? Care lege e corecta? Va rog sa ma luminati, ca eu nu mai inteleg nimic cu aceste legi.Multumesc!
Pai, nu mai inteleg nimic Codul fiscal face regerire la persoane fizice si juridica rezidente care trebuie sa plateasca csas dar legea 95/2006 reactualizata spune clar cine trebuie sa plateasca si cine nu art.213, alin.1, lit. a si art. 257 alin.1. Care lege trebuie interpretata de mine? Multumesc!