avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie sanatate minori
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie sanatate minori

Buna ziua! Am urmatoarea problema : incepand cu 2008 si pana in prezent fiul meu minor incaseaza lunar chirie de la o societate pt. o camera inchiriata. Intre anii 2008-2011 fiul meu a incasat suma de 480 lei la care a platit impozit pe venitul din cedarea folosintei locuintei. Imi vine de la casa de sanatate o decizie de impunere prin care venitul realizat este de 8040 lei si contributia sociala de asigurari de sanatate de 1677 lei.
Intrebare: este obligat un minor de 14 ani sa plateasca sanatatea avand calitatea de coasigurat? Unde ma pot adresa pt. a corecta aceasta prostie omeneasca?Multumesc
Cel mai recent răspuns: asmotortrade , utilizator 19:12, 2 August 2013
Imi puteti spune articolul din Codul Fiscal care il obliga pe fiul meu sa plateasca CASS? Multumesc!
Din Codul fiscal:

ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) cedarea folosinţei bunurilor;
...

(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin.(1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Sa inteleg ca daca copilul meu a incasat 120 lei pe an la care a platit impozit pe venit 16%, la sanatate va plati 5.2% la un salariu minim pe economie lunar? Pai nu se bate cap in cap Legea 95/2006 cu Codul Fiscal? Care lege e corecta? Va rog sa ma luminati, ca eu nu mai inteleg nimic cu aceste legi.Multumesc!
1. Legea 95/2006 se refera la toti copiii minori care nu au venituri.

2. Codul fiscal se refera la toate pesoanele fizice care obtin venituri din inchiriere (fara sa faca distinctia daca sunt minore sau majore).

3. De ce nu puneti intrebarea la ANAF, pe e-mail?
Pai, nu mai inteleg nimic Codul fiscal face regerire la persoane fizice si juridica rezidente care trebuie sa plateasca csas dar legea 95/2006 reactualizata spune clar cine trebuie sa plateasca si cine nu art.213, alin.1, lit. a si art. 257 alin.1. Care lege trebuie interpretata de mine? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Impozit cas pensionari platit retroactiv? gantnerzoltan gantnerzoltan Poate cineva sa imi raspunda? Am o pensie de 880lei si venituri din cedarea bunurilor in folosinta pe prima jumatate a anului 2007 plus venituri in produse ... (vezi toată discuția)
Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)