avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit cas pensionari platit retroactiv?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit cas pensionari platit retroactiv?

Poate cineva sa imi raspunda?

Am o pensie de 880lei si venituri din cedarea bunurilor in folosinta pe prima jumatate a anului 2007 plus venituri in produse agricole din arendarea unui teren agricol.
In urma cu cateva zile, am apelat la servicii medicale pe care Casa De Asigurari De Sanatate refuza sa le deconteze pe motiv ca am alte venituri pe langa pensie, pentru care nu au fost platite asigurari de sanatate.
Pentru a beneficia de servicii medicale gratuite sunt obligat sa platesc retroactiv sumele restante?
In cat timp se prescrie obligatia de a plata a CAS-ului restant?
Daca as avea o pensie de peste 1000 lei atunci mi-ar deconta serviciile medicale fara sa fiu cautat de alte venituri?
Cel mai recent răspuns: FlorinI , utilizator 01:30, 1 Aprilie 2009
gantnerzoltan a scris:

Poate cineva sa imi raspunda?

Daca as avea o pensie de peste 1000 lei atunci mi-ar deconta serviciile medicale fara sa fiu cautat de alte venituri?


NU!
Pentru a beneficia de servicii medicale gratuite sunteti obligat sa platiti retroactiv sumele restante.
Pentru pensionari, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit prevazuta de Codul fiscal si se calculeaza pentru diferenta dintre cuantumul pensiei si aceasta limita. Incepand cu 1 ianuarie 2009, contributia pentru veniturile din pensii se datoreaza si se calculeaza, in plus, si asupra sumei neimpozabile din pensii, suportandu-se din bugetul de stat (art. 257 alin. (2) lit. f) coroborat cu art. 259 alin. (2) si (3) din Legea nr. 95/2006).

Pensionarii care realizeaza si venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 95/2006 (venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor si alte venituri care se supun impozitului pe venit) sunt obligati sa plateasca contributia individuala de asigurari de sanatate si pentru aceste venituri. In aceasta situatie, pensionarii platesc contributia direct la casele de asigurari de sanatate, pe baza Declaratiei privind obligatiile de constituire si plata la F.N.U.A.S.S. datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca (anexa nr. 5).

Daca pensionarii realizeaza, concomitent, pe langa veniturile precizate anterior, si venituri de natura salariala, venituri din activitati independente, venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si/sau venituri din silvicultura, astfel cum sunt prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)-d) din Legea nr. 95/2006, datoreaza contributia numai la aceste din urma venituri.

Buna ziua,

Cred ca nu aveti dreptate. Raspunsul d-voastra se bazeaza pe legea din 2006 dar aceasta lege a fost modificata ulterior. Articolul 257 a fost modificat prin O.U.G. nr.93/24-06-2008. Interpretarea mea asupra modificarilor aduse prin OUG este ca pensionarii nu mai platesc CAS pe dividente dar astept si interpretarea altor persoane.

citez din OUG:
„O.U.G. nr.93/24-06-2008 ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”

53. La articolul 257 alineatul (2), literele e) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar."

art. 213 alin. (2) lit. h): "pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit"

Dupa cum scrie aici (art. 213 alin. (2) lit. h), cei ce realizeaza venituri din pensii pană la limita supusa impozitului pe venit nu trebuie sa plateasca CAS pe dividende.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarii platesc cas pe dividende? danye danye Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema. As vrea sa stiu daca pensionarii [b]trebuie sa plateasca[/b] contributia la asigurarile de sanatate ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Cas pentru venituri suplimentare fata de pensie Ion Craiu Ion Craiu Sotia mea este pensionara din anul 2001.A platit CAS continuu ca salariata si pensionara mai bine de 40 de ani IN anul 2006(luna nov - dec) a incasat din ... (vezi toată discuția)