avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul la intimitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul la intimitate

Bună! Vă rog frumos, să mă ajutaţi să aflu ce drepturi am ca cetăţean al acestei ţări,în legătură cu situatia de faţă. De doi ani stau cu chirie într-un bloc,iar şeful de scară, un om în jurul vârstei de 50 ani,care vrea să lase impresia că el controlează totul(nu stiu dacă nu este şi şeful asociatiei de locatari) se pare că a făcut o sedinţă cu câţiva locatari(proprietari)şi ne-am trezit că acest domn a cumpărat un sistem de supraveghere video (pe zi şi noapte) care pare destul de performant, fără ca nouă să ni se ceară părerea, care are cel puţin 3 camere video, montate de el si fiul său (ţin să precizez că acest domn nu lucrează şi nu deţine autorizaţie în domeniu pazei şi protecţiei...). Două camere video sunt montate la intrarea în scară , în interiorul blocului, una îndreptată spre cutiile poştale iar cealaltă spre intrarea în bloc şi spre o încăpere aflată la intrare (fostă spălătorie,...?)unde 3 persoaneîşi tin lucruri. Cea de-a treia a fost instalată pe bloc pentru supravegherea mai mult a aleii şi a locului de parcare unde acest ....... îşi tine cele 2 maşini parcate. Serverul de stocare de date a fost instalat pe cealaltă scară în încăperea unde se plăteşte taxele. Această încăpere nu are nici un sistem de alarmă Poate intra orcine acolo dacă vrea. Astăzi am constatat că la afişoarul scării blocului au fost puse lista cu plata taxelor pe apartamete şi din 12 apartamente, 3 apartamente plătesc 25 lei în plus pentru camerele video(printre care si apartamentul meu) iar restul de 9 apartamente ..10lei. Criteriul de plată nu este cu numărul de persoane din apartament.Pe acest sef de scară încă nu l-am întrebat, pentru că intuiesc răspunsul ca si cel că eu ca chiriaş nu am dreptul la închirierea unui loc de parcare ,chiar dacă şi eu plătesc taxele la bloc...şi chiar dacă sunt locuri libere ....dar aceasta este o altă poveste. L-am sunat pe proprietar să-l întreb dacă ştie ceva de aceste lucrui dar se pare că este plecat într-o zonă fără semnal telefonic.
Acum vin cu întrebările!
Este vreun articol sau lege care îţi protejează intimitatea? Sincer... poate vreau să vin la apartament cu o iubită...sau vin puţin ameţit..zic si eu ..chiar dacă nu consum alcool, decât ocazional....trebuie să afle toată lumea de acestea. De unde ştiu eu cum va folosii aceste înregistrări şi în ce scop. Poate urmăreşte ce fac unii sau alţii, programul lor zilnic ...când pleacă sau când vin, ce aduc sau cu cine intra în bloc sau ce scot din bloc etc. El are voie să gestioneze fişierele video.....le poate stoca, prelucra etc ..cine stie ce le puie mintea la unii . ?????
Nu sunt genul de om care fac rău... dar vreau să ştiu ce drepturi am ..să fiu cu lecţia învăţată. Mulţumesc frumos pentru eventualele răspunsuri şi pentru că aţi avut răbdarea să citiţi această problemă a mea:sorry: !

ªi încă o întrebare dacă se poate , de ce acte şi aprobări este nevoie ca să faci astfel de supravegheri!
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
Adriantot, moderator
Cel mai recent răspuns: ianiang , utilizator 19:07, 30 Iulie 2013
1-Orice problema survenita in cadrul asociatie de proprietari,normal trebuie solutionatea de partile responsabile,respectiv reprezentant asociatie de proprietari in persoana presedintelui de asociatie si proprietarul imobilului
2-Instalarea legala de sistem supraveghere inclusiv in cazul asociatiilor de proprietari este obligatoriu sa se realizeze cu respectarea normelor in domeniu
Montajul de sisteme de supraveghere video ,legal se poate reliza cu respectarea unor conditii legal prevazute
Montarea de sisteme supraveghere fara licenta se pedepseste penal.H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006,: proiectele ce trebuiesc avizate sunt: - obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
- magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii
Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

In cazul dvs,ar fi trebuit respectate disp Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Accesul si utilizarea inregistrarilor avand in vedere caracetrul informatiilor,de asemenea,detin dispozitii clare-legal prevazute -a caror incalcare poate conduce la sanctionarea celor care utilizeaza inregistrarile
2-Legal recuperarea costuri parti comune se realizeaza conform cota indiviza
Nefiind proprietar, probabil ca nu ati participat la niciuna dintre AG ale proprietarilor unde s-a hotarat, iata, montarea unui sistem de supraveghere video.
In opinia dvs. cam de ce se investesc destui bani pentru instalarea unui sistem de supraveghere video? Gasiti un scop practic - lasati vraja cu spionatul vecinilor ca cine cu cine vine, cand vine si cand pleaca... Si-apoi, drept sa va spun, daca ar fi o problema atat de mare, nu ai putea cumpara asemenea dispozitive la orice pravalie. Am vazut ca poti sa-ti montezi un astfel de dispozitiv chiar in locul vizorului de la usa, de acesta ce ziceti? Ce sa mai zic de toate bazaconiile care se monteaza in pix-uri, ceasuri si alte acareturi. La TV chiar este o moda a filmatului cu camera ascunsa. Aici, macar stii din ce directie sa te feresti!
Ce se intampla, dvs. tot ati zis ca nu le aveti cu bautura, deci nici-un pericol din acest punct de vedere. Aaaa, sigur, o iubita acolo, de ce nu si care ar fi problema cu intimitatea? Faza este ca daca-i prea des, trebuie sa o treceti ca persoana la intretinere si asta da, se potiveste cu intimitatea...
Dar ce se intampla cand zile la rand femeia de serviciu trebuie sa faca curat dupa ce diversi isi fac nevoile fiziologice in casa scarii, sparg geamurile, fac distrugeri. Ce sa mai zic ca multi pungasi au fost depistati chiar pe baza acestor inregistrari facute in casa scarii?
ca se fac si abuzuri, da - toata lumea face abuz de ceva in viata, de ce ar fi o exceptie babalacii de la 50 in sus care nu ar avea altceva de facut decat sa urmareasca vecinii care vin chercheliti acasa?
Aveti o problema cu aceste camere video? Mergeti la sectia de politie din zona dvs. si reclamati acest lucru, dar mai intai asigurati-va ca sunteti in ordine cu mutatia in imobil si ca sunteti inregistart in Cartea de imobil, ca aveti incheiat un contract de inchiriere legal, adica inregistrat la finantele publice locale si alte nimicuri dintr-astea, apoi luati legatura cu proprietarul sa va mandateze in a participa la a participa la AG a proprietarilor si in final, inainte de a posta o intrebare pe forum, incercati sa cautati un raspuns care s-a dat deja la un topic asemanator. Va garantez ca o sa gasiti...
Mai multi proprietari din asociatia noastra vor sa instalam un sistem de supraveghere video si inca nu am gasit o oferta de pret convenabila.
Este o necesitate pentru asociatie, pentru bloc sau scara tot asa cum sunt necesare si eficiente si camerele instalate pe strada.
Noi am sesizat politia si am solicitat sprijinul pentru ca unii infunda cutiile postale cu publicitate, altii lipesc afise autocolante (greu de dezlipit) pe geamurile de la intrare, pe oglinda din lift, pe afisierul cu listele de plata...
Zilele trecute am vazut cum cei ce stateau in fata monitoarelor au surprins pe camerele video instalate pe strada persoane care lipeau afise. Au chemat imediat un echipaj care i-a suprins in plina activitate.
Eu nu cred ca trebuie sa intoarcem privirea ca sa nu le incalcam intimitatea celor care arunca gunoiul in strada sau pe casa scarii, care-si fac nevoile in aceste locuri publice, care strica vitrinele, usile, afisierul, liftul s.a.m.d.
Intimitate are fiecare in apartamentul sau atat timp cat nu deranjeaza vecinii. Pentru ca altfel, chiar si in apartament se poate patrunde, fara a mai tine cont de intimitate, atunci cand cel din interior deranjeaza pe ceilalti. Poate va amintiti cand am povestit ca a trebuit sa se intre, spre ziua, intr-un apartament inundat iar locatarii erau in pat in "intimitate", chiriasi si prieteni "in vizita" ce nu-si dadeau seama ca apa era pe sub paturile lor, muzica la maxim si vaporii de alcool dezinfectau toate ungherele apartamentului.
-Ynocentta-. Mulţumesc foarte frumos pentru răspuns şi pentru timpul acordat .

- Adriantot - Sunt de acord cu dumneavoastră în multe priviţe pe care le-aţi expus...până la un anumit punct. Da, camerele ar trebui montate acolo unde nevoia o cere dar confom legii în vigoare. Cineva spunea că "Educatia e painea sufletului".iar tinerii de astăzi sunt rodul educaţiei primite. Deci ce dăm societăţii aceea vom primi. Să-i vedeţi pe cei ce vor veni.......

- D-lui Adam Grecu.......Un om în vârstă şi înţelept care nu a trecut prin viaţă "ca Vodă prin lobodă" a spus o câteva vorbe, printre care: " Nu-ti ranesti limba când rostesti cuvinte bune şi cu folos" şi că "Politeţea e o monedă care circulă peste tot în lume"....în cazul în care nu ştiaţi!

Mulţumesc încă o dată bunăvoinţei celor care mi-au răspuns...chiar si d-lui Adam Grecu din a cărui intervenţie cred că am învăţat ceva......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)
Montare camere video pe bloc crisalexa crisalexa Asociatia de proprietari din blocul unde locuiesc se confrunta cu urmatoarea situatie: Urmare a discutiei purtate si a acordului obtinut in cadrul Adunarii ... (vezi toată discuția)