avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la incasare

Buna ziua !

Sint firma de tip SRL , obiect de activitate intermedieri in vanzari ( distributie fara stocare , pe baza de precomenzi de produse alimentare si nealimentare cu comenzi pe baza de camion 20 tone ) la care platesc impozit per CA de 3% , respectiv platesc TVA la 90 de zile la facturile incasate.
Imi pot recupera TVA incasat si platit la ANAF de la furnizori ( CA a lor este peste 500000 EUR ) prin compensare cu facturi ulterioare daca l-am platit la ANAF si la ei in acelasi timp prin instrument de plata aferent intregii facturi sau trebuie obligatoriu sa ma adresez la ANAF pt. recuperare TVA , lucru care ar insemna in timp la multe firme mici din Romania faliment deoarece ANAF iti dupa ~ 6-7 luni TVA de recuperat + amenzi in urma unui control pe motiv ca trebuie sa-si faca planul de amenzi ?

1.Doresc sa aflu urgent cum imi recuperez TVA incasat aferent facturilor vindute pe care l-am platit odata la ANAF , respectiv la furnizori cu bilet la ordin la primirea marfii ( adica am platit practic TVA de intrare marfa de 2 ori ) ?

2. Anul trecut am avut avut CA sub 100000 EUR , deci platesc impozit obligatoriu de 3% , care pt. activitatea firmei mele inseamna ~ 50% - 60% din adaos . Exista vreo sansa sa platesc impozit de 16% pe profit brut pt. anul acesta , semestrul financiar 3 si 4 ?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 14:50, 30 Iulie 2013
Buna ziua,

TVA platita catre furnizori se regaseste in valoarea TVA deductibila, care in situatia in care depaseste valoarea TVA colectata, rezultand TVA de recuperat, poate fi solicitata spre rambursare de la ANAF, in conditile art.147^3 din CF, sau compensata cu TVA colectata din perioadele urmatoare.

Din pacate, conditiile pentru aplicarea sau nu a sistemului microintreprinderilor sunt verificate la sfarsitul anului; in cazul dvs. la sfarsitul anului 2013(art.112^2, alineatul 2 din CF). In cazul in care cifra de afaceri la 31.12.2012 era cuprinsa intre 65.000 si 100.000 euro, ar fi trebuit sa aplicati prevederile punctului 8 din Normele de aplicare ale art.112^2 care precizeaza:
Persoanele juridice române care, la data de 31 decembrie 2012, au realizat venituri încadrate, prin echivalare în lei, între 65.000 euro şi 100.000 euro şi care îndeplineau concomitent şi celelalte condiţii prevăzute de reglementările legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 şi care au solicitat ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv, nu sunt obligate să aplice, începând cu 1 februarie 2013, acest sistem de impunere. Aceste persoane juridice urmează să verifice condiţiile prevăzute de art. 112^1 din Codul fiscal, la data de 31 decembrie 2013, în vederea încadrării în categoria contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, pentru anul fiscal 2014.

Aceasta inseamna ca puteati solicita iesirea din sistemul aplicabil microintreprinderilor pana la 31.01.2013 inclusiv.

Numai bine

Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare clienti despre regimul tva dupa 01.01.2013 camelia adina camelia adina daca un furnizor de marfa sau servicii care aplica sistemul tva la incasare vinde la un client care nu aplica acest regim , adica are CA mai mare de 500000 ... (vezi toată discuția)
Iesire din sistemul de platitor de tva Fodor Ecaterina Fodor Ecaterina Buna ziua. Am o firma pe care vreau sa scot de la platitor de tva , este platitor tva trimestrial cu tva la incasare, trebuie sa fac ajustarea si sa platesc ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare CIMPEANU MIRELA CIMPEANU MIRELA pentru o societate care nu aplica sistemul TVA la incasare (are cifra afaceri > 2250000 lei), cum se procedeaza cu colectarea si deductibilitatea la facturi?#-o (vezi toată discuția)