avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... INFORMATII PRIVATE despre titular CONT BANCAR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

INFORMATII PRIVATE despre titular CONT BANCAR

Buna ziua,poate un consilier bancar de la banca unde ai cont sa dea informatii despre tine altei persoane private(adresa,telefon,telefon serviciu,samd.).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 18:22, 30 Iulie 2013
Buna ziua,

Nu, nu poate . Informatiile respective nu reprezinta secret bancar, insa nici nu pot fi divulgate oricui.

Puteti dvs sa dovediti ca acele informatii au fost divulgate de catre consilierul bancar?
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Cu siguranta,telefonul care l-a primit fica mea(la cel de serviciu ma refer) este inregistrat in listingul companiei,iar persoana respectiva nu avea nr.de telefon si cred ca mama ei lucrund la banca i la oferit
OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, prevede urmatoarele:
Art. 113. - (1) Obligaţia de păstrare a secretului profesional în domeniul bancar nu poate fi opusă unei autorităţi competente în exercitarea atribuţiilor sale de supraveghere la nivel individual sau, după caz, consolidat ori subconsolidat.
(2) Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situaţii:
a) la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
b) în cazurile în care instituţia de credit justifică un interes legitim;
c) la solicitarea scrisă a altor autorităţi sau instituţii ori din oficiu, dacă prin lege specială aceste autorităţi sau instituţii sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuţiilor lor specifice, să solicite şi/sau să primească astfel de informaţii şi sunt identificate clar informaţiile care pot fi furnizate de către instituţiile de credit în acest scop;
d) la solicitarea scrisă a soţului titularului de cont, atunci când face dovada că a introdus în instanţa o cerere de împărţire a bunurilor comune, sau la solicitarea instanţei;
e) la solicitarea instanţei, în scopul soluţionării diferitelor cauze deduse judecăţii.
(3) În cererea scrisă adresată instituţiei de credit, conform alin. (2) lit. c), trebuie să se precizeze temeiul legal al solicitării de informaţii, identitatea clientului la care se referă informaţiile confidenţiale care se solicită, categoria informaţiilor solicitate şi scopul pentru care se solicită acestea.
(4) Personalul instituţiei de credit nu poate utiliza în folos personal sau în folosul altuia, direct ori indirect, informaţii confidenţiale de natura celor prevăzute la art. 111, pe care le deţine sau de care a luat cunoştinţă în orice mod.
Art. 114. - Instituţiile de credit sunt obligate să furnizeze informaţii de natura secretului bancar, după începerea urmăririi penale împotriva unui client, la solicitarea scrisă a procurorului sau a instanţei judecătoreşti ori, după caz, a organelor de cercetare penală, cu autorizarea procurorului.
Art. 115. - Nu se consideră încălcări ale obligaţiei de păstrare a secretului bancar:
a) furnizarea de date agregate, astfel încât identitatea şi informaţiile privind activitatea fiecărui client nu pot fi identificate;
b) furnizarea de date structurilor constituite sub forma centralei riscurilor bancare, centralei incidentelor de plată sau fondului de garantare a depozitelor, organizate în condiţiile legii;
c) furnizarea de date auditorului financiar al instituţiei de credit;
d) furnizarea de informaţii la cererea instituţiilor de credit corespondente, dacă aceste informaţii au legătură cu operaţiunile derulate prin conturile de corespondent;
e) furnizarea de date şi informaţii entităţilor aparţinând grupului din care face parte instituţia de credit, necesare pentru organizarea supravegherii pe bază consolidată şi pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului.
f) transmiterea de către Centrala riscurilor bancare a Băncii Naţionale a României a informaţiilor existente în baza sa de date instituţiilor de credit.
Art. 116. - Persoanele abilitate să solicite şi/sau să primească informaţii de natura secretului bancar potrivit prezentului capitol, sunt obligate să păstreze confidenţialitatea acestora şi le pot utiliza numai în scopul pentru care le-au solicitat sau le-au fost furnizate, potrivit legii.
Va multumesc pentru imformatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept bancar - lipsa de reactie a bancii fata de o cererea unui client, persoana juridica, de furnizare actele care insotesc documentele bancare cotidiene sorina.scurtu sorina.scurtu Speta: o persoana juridica formuleaza o cerere scrisa catre sucursala Bancii al carei client este, prin care solicita sa i se comunice copii de pe toate ... (vezi toată discuția)
Deces administrator firma raluca35 raluca35 Buna ziua, va rog sa- mi spuneti in cat timp de la decesul administratorului unei firme este necesara inlocuirea acestuia? Dat fiind faptul ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Speta "frauda bancara+divulgare informatii confidentaile despre un client al bancii" Consultant Covasna Consultant Covasna Directorul unei banci a transferat prin internet banking suma de 2950 ron de pe contul persoanei juridice X pe comtul persoanei juridice Y. Ulterior ... (vezi toată discuția)