avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statutul unei asociatii poate avea pe langa ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statutul unei asociatii poate avea pe langa activitatea principala si activitati secundare ?

Este bine de trecut in statutul unei asociatii non profit de la bun inceput codurile caen pe care asociatia s-ar putea sa le desfasoare pentru a-si atinge scopul, adica sa aibe un caen principal si restul de obiecte secundare dar trecute in statut , si daca da sub ce forma se va face , se va trece grupa CAEN formata din 3 cifre sau pentru a fi mai specific se trece clasa CAEN formata din 4 cifre ?
Statutul unei asociatii poate avea pe langa activitatea principala si activitati secundare.

Nu este obligatoriu ca in statutul asociatieisa se mentioneze si Codurile CAEN ale activitatilor respective.
Da, dar ne fiind obligatoriu se pot trece totusi in statut codurile CAEN ? pentru ca efectiv acest lucru ma intereseaza si nu l-am putut afla !Multumesc .
Desigur ca se pot trece, ONG-ul e liber sa isi descrie oricat de detaliat si cu referire la orice clasificari statistice activitatile pe care intentioneaza sa le practice. Totusi, daca nu doreste din ceva motiv special sa se autolimiteze prin statut la o lista limitativa, ar fi recomandabil sa isi treaca la lista de mijloace / activitati si o formulare de genul ”orice alte activitati care servesc atingerii obiectivelor”. Oricum, notiunea de ”activitati” utilizata in statutele firmelor, cu mentioanrea codului CAEN coresponsator, este usor diferita de notiunea de ”activitati” utilizata in statutele ONG, sinonima in acest caz cu ”mijloace” prin care este urmarit scopul si obiectivele, si care sunt de regula foarte concrete si specifice. Iata un exemplu de formulare a ”activitatilor” in statutul unui ONG (am eliminat cele specifice):
Art. ___
Mijloacele prin care _________ urmăreşte atingerea scopului şi obiectivelor sale sunt:
.....
f) afiliere la organizaţii nationale și europene / internaţionale de profil şi activare în cadrul acestora, precum şi colaborare cu organizaţii omologe din alte state;
g) organizarea de schimburi de experienţă şi alte manifestări pentru membrii ___________şi pentru alte persoane cu activitate în domeniu;
h) promovarea, dezvoltarea şi implementarea de programe şi proiecte de profil;
i) realizarea şi difuzarea de publicaţii clasice şi în format electronic;
j) organizarea de diverse evenimente şi manifestări publice cu rol de informare şi promovare a activităţii şi obiectivelor asociaţiei;
k) schimb de informaţii, încheierea de parteneriate şi alte forme de colaborare cu alte ONG-uri sau instituţii publice şi private;
l) colaborarea cu mass media;
m) activităţi de strângere de fonduri;
n) activităţi de documentare şi cercetare;
o) activităţi de lobby şi advocacy;
p) activităţile administrative şi organizatorice necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea instituţională a asociaţiei, incluzând cele de relaţii publice, relaţii interne cu membri, secretariat, gestiune, contabilitate, management etc.
q) comercializare de publicaţii, produse şi materiale de profil şi prestare de servicii de profil, cu caracter subsidiar activităţilor non-profit;
r) orice alte activităţi necesare atingerii scopului şi obiectivelor asociaţiei, în limitele legii.

Sper ca acum este mai clar spiritul conceptului de ”activitati” in cadrul statutelor ONG si diferenta fata de abordarea specifica de la firme.
Insa aceasta abordare nu este impusa de legislatie, care e foarte succinta si permisiva, ONG-ul, daca doreste, poate redacta Statutul sub acest aspect intr-un mod foarte asemanator cu cel al societatilor functionand pe Legea 31 / 1990.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctul de lucru al unui ong MarianGo MarianGo Buna ziua, Doresc sa va intreb daca si in ce conditii o asociatie non profit poate infiinta un punct de lucru si, daca da, cum poate incheia contracte de ... (vezi toată discuția)
Coduri caen laluca laluca Ce coduri CAEN trebuie trecute la o asociatie a crescatorilor de animale care are ca obiect principal de activitate cresterea animalelor si ca obiecte ... (vezi toată discuția)
Asociatie nonprofit VeneciucAngelica VeneciucAngelica Buna ziua Presedintele asociatiei nonprofit a organizat niste seminarii , in urma carora a incasat prin banca cate 100 de lei de la fiecare persoana in ... (vezi toată discuția)