avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Evacuare silita pentru folosinta abuziva a unui imobil
Discuție deschisă în Executare silită

Evacuare silita pentru folosinta abuziva a unui imobil

Am in desfasurare un proces(in care reclamantul este titularul unui antecontract de schimb imobiliar cu vechiul proprietar ,cerind instantei sa pronunte o hotarire de a face,si care prin cerere completatoare m-a introdus si pe mine cerind anularea contractului de v/c autentic si legal incheiat de mine cu vechiul proprietar)care s-a conexat cu procesul meu de evacuare a reclamantului (procesele nu au aceeasi cauza si obiect ,ci obiectele lor sint in strinsa legatura-spune decizia de conexare)Instanta de fond ,dupa 2 ani,respinge actiunea reclamantului ca neintemeiata si decide evacuarea reclamantului cu plata de daune interese si cheltuieli de judecata,deci totul in favoarea mea,instanta recunoscindu-mi 100% dreptul de proprietate in esenta.Reclamantul insa nu pleaca decit dupa hotarirea definitiva.A declarat apel si apoi v-a urma recurs.Deci legal.Desi este un abuz de drept,este normal ce face desi nu-i drept si nici corect.INTREBARII??? In acest stadiu procesual,adica fondul s-a pronuntat,urmeaza apel si recurs,se poate face o ordonanta presidentiala de evacuare,cu sanse legale de acceptare a ei de instanta (nu are sens daca raspunsul este de genul,aveti proces in desfasurare asteptati decizia finala) sau o plingere penala art .220 ? Actiune in revendicare ,nu ,caci ar urma alti 2 ani de proces la fel apoi cu apel si recurs.Eu cred ca exista si o solutie juridic legala impotriva cuiva care cu rea credinta ocupa un imobil abuzind procesual,lungind procesul desi stie ca nu are dreptate si justitia i-a spus-o100%(instanta de fond a decis ca nici macar aparent nu are un drept de proprietate)(in esenta este .....un titlu valabil,insris in cartea funciara contra unui antecontract cu clauza de razgindire,neinscris in cartea funciara, deci neopozabil tertilor).Exista ac pentu astfel de cojoc?
Cel mai recent răspuns: vguta , utilizator 21:06, 25 Martie 2009
din ce vad eu, cam rar se admit ordonantele presedintiale pe evacuare, doar daca demonstrati ca proprietarul desi detine imobilul, este nevoit sa stea pe strada pana se dezocupa casa de catre cei cu care este in procesul de evacuare.


totusi este bine sa incercati.
1. In primul rand nu stiu daca este deschisa calea de atac a apelului sau doar cea a recursului pentru ca potrivit prev. art. 282 ind. 1 C.p.civ. nu sunt supuse apelului hotararile a caror obiect are o valoare sub 100.000 lei (1mld lei vechi). Chestiunea are importanta pentru ca daca hotararea este atacabila doar cu recurs pe de o parte acesta nu suspenda executarea hotararii decat in situatiile prev. de art. 300 C.p.civ. (stramutare de hotare, desfiintare de constructii, cand legea perevede expres acest lucru) iar pe de alta parte recursul s-ar putea termina aproape la fel de repede decat ca si ordonanta presedentiala.
2. Chestiunea daca o astfel de hotarare poate fi atacata cu apel sau cu recurs putea fi oarecum destul de tulbure pana la Decizia nr. XXXII (32)/2008 prin care ICCJ, solutionand un recurs in interesul legii a statuat ca "...in vederea determinării competenţei materiale de soluţionare în primă instanţă şi a căilor de atac, sunt evaluabile în bani litigiile civile şi comerciale având ca obiect constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial, constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea, rezilierea unor acte juridice privind drepturi patrimoniale..."
3. Asadar daca instanta de fond a decis ca ar fi atacabila cu apel puteti cere recalificarea caii de atac (intrucat acestea sunt stabilite de lege nu de judecator) din apel in recurs.
4. Un fals umanism impiedica majoritatea instantelor sa mai admita ordonante presedentiale in materia evacuarii, cu motivari dintre cele mai diverse insa aproape intotdeauna legate de urgenta (care este de natura ordonantei), respectiv ca "din probele administrate precum si din sustinerile partilor nu a rezultat ca fara masurile solicitate de reclamant acesta ar suferi pagube care nu s-ar putea repara (chiar daca am demonstrat ca paratul nu plateste utilitatile, dar le consuma, ca nu are venituri si nici bunuri urmaribile) instanta argumentand ca exista calea actiunii in despagubiri..." In concluzie, daca nu doriti sa incercati sa schimbati o parte din jurisprudenta, mai bine renuntati la ordonanta presedentiala.
5. Plangerea penala nu are sorti de izbanda pentru ca ceea ce protejeaza art. 220 Cod pen. este posesia nu proprietatea. Or, partea adversa se afla in posesie.
In concluzie, cred ca ar fi indicat sa asteptati sa vedeti ce se intampla cu apelul/recurs urmand ca dupa solutionarea acestuia (favorabila, sa speram) sa puneti in executare hotararea.
Cateva nelamuriri: Dv. ati cumparat imobilul cu chiriasi in el? Ati cercetat bunul ce ati cumparat inainte de efectuarea tranzactiei?Au ei contract de inchiriere valabil incheiat cu vechiul proprietar? Daca a fost incheiat inaintea actului Dv. de v/c s-ar putea sa invoce dreptul de folosinta a imobilului pe toata durata de valabilitate (nelimitata?) a contractului de inchiriere. Sunteti intr-adevar cumparator de buna-credinta sau ati actionat in intelegere cu vechiul proprietar pentru ca acesta sa eludeze obligatia de a face (de a vinde imobilul catre chiriasi la pretul stabilit prin actul sub semnatura privata)?
Dupa lamurirea acestor aspecte cred ca s-ar putea gasi o solutie cvasi-legala la problema Dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate gigipanait gigipanait Am cumparat in 2007,prin act notarial autentificat,am incadastat si intabulat in cartea funciara,un imobil,proprietate privata a vinsatorului,care era ... (vezi toată discuția)
Evacuare in cursul procesului de divort Borza Borza Buna, Speta: Proces de divort in derulare, a fost un termen la care s-a discutat probatoriul. Se poate la urmatorul termen sa fac o completare cu un capat ... (vezi toată discuția)
Evacuare cipriang4s cipriang4s Buna ziua ! am 2 matuse care au mostenit o casa cu teren in urma decesului parintilor,una din ele are 2 copii una nu are ,au dezbatut succesiunea ,au facut ... (vezi toată discuția)