prin respectiva ordonanta de trista amintire (au trecut 10 ani!) s-au prelungit anumite contracte pe o perioada de 5 ani. in cuprinsul legii 10 s-a facut referire la faptul ca la momentul restituirii imobilului catre proprietari trebuie parcursa procedura prevazuta de acea oug 40/99.
oug 8/2004 nu prelungeste aceste contracte, ma refer la cele de inchiriere pentru apartamentele din casele preluate abuziv de stat, ci prelungeste pe 5 ani doar contractele pentru apartamentele din "proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale".
deci, daca nu s-a restituit inca imobilul, care este insa preluat cu titlu nul, adica nu-i in proprietatea statului, atunci de facto si de jure, locatarii nu mai au titlu locativ valabil! celui caruia i se restituie trebuie sa se subroge in contractul de locatiune in vigoare la momentul punerii in posesie, dar daca acest contract de locatiune nu-i valabil, nefiind prelungit, respectiv fiind eventual prelungit in baza unui temei legal (oug 8/2004) inaplicabil in speta, atunci cum stam?
pe cei care au votat ce au votat, cine-i mai protejeaza?
protectia se face actualmente altfel, nu se da decizia, dar asta-i alta gasca in alta traista.
sa traiti bine si sa nu platiti chirie!
sa nu ne grabim, sa discutam ce facem cu chiriasii cand stim clar ca imobilele cumparate in baza legii 112 sunt considerate achizitionate cu titlu valabil cf. legii 1/2009.
nu e nici o graba - in primul rand ca daca este vorba de chiriasi nu poate fi vorba de persoane care au cumparat in baza legii 112/95! aceia nu mai sunt chiriasi ci proprietari! este o cu totul alta speta decat cele avute in vedere de mine in "cauza dedusa judecatii" forumului.
deci este vorba de chiriasi! chiriasi carora li s-a prelungit contractul prin oug 40/99 (respectiv legea de validare a acesteia). daca intre timp s-a constatat ca pentru imobilul in cauza statul nu are titlu, deci nu se incadreaza in prevederile oug 8/2004, atunci care este situatia acestora, caci in oug 40/99 nu se prevedea posibilitatea prelungirii contractului de catre stat, se prevedea doar subrogarea proprietarului si dreptul chiriasului impotriva acestuia (deci nu a statului!) de a solicita prelungirea.
NU stiu daca am inteles exact cauza supusa dezbaterii... sa speram...
Vorbim aici despre valabilitatea uno acte juridice. Dv. spuneti ca OUG 8 nu prelungeste termenul pentru contractele de inchiriere pentru imobilele preluate abuziv... ok, dar nu am inteles de unde anume reiese ca imobilul dv. e preluat abuziv...
Adica, de aici trag concluzia ca ne lipsesc niste bucati din situatie... exista hotarare de retrocedare in natura etc.?
Atunci se aplica procedura cu proprietarul din OUG 40...
Daca nu, se aplica OUG 8...
Nu inteleg, cine are titlu pe imobil? Statul? o alta persoana?
Apoi ce mai conteaza daca se aplica sau nu OUG 8, caci termenul asa cum il prelungise aceasta ordonanta expira in mai putin de o luna... Asa incat, ce importanta are daca se aplica sau nu?
Astept unele lamuriri...
deci, imobilul este inca in posesia statului. titlul statului este nul absolut. imobilul urmeaza a fi restituit proprietarului.
legea 10 si oug 40/99 spun ca proprietarul trebuie sa se subroge in drepturile locatorului (nu discutam problema ca statul, prin titlul desfiintat nu a putut fi niciodata locator). dar pentru moment, nu exista contract valabil, pentru ca oug 40/99 a prelungit contractele chiriasilor pentru 5 ani, deci pana la 8 aprilie 2004, iar acestea nu au mai putut fi prelungite pentru ca nefiind imobilul in proprietatea statului (hot.jud definitiva si irevocabila de nulitate absoluta), contractul nu putea fi prelungit in baza oug 8/2004. deci, contractul initial prelungit in baza oug 40/99 pana la 8 aprilie 2004 nu se putea prelungi pe inca 5 ani pentru ca nu intra in sfera de aplicabilitate a oug 8/2004.
legea 10 insa spune ca trebuie sa ma subrog in obligatiile locatorului, ceea ce presupune un contract valabil, ori din 8 aprilie 2004 contractul de inchiriere nu mai este in executare, nefiind prelungit de drept.
iar treaba cu preluatul abuziv reiese din insasi titlul legii, dar in speta mea concreta reiese din hotararea judecatoreasca. se trece prea usor cu vederea ca statul si-a recunoscut culpa prin insasi legea data - imobilele abuziv preluate de catre stat. deci, pe cale de consecinta, statul in cuprinsul legii 10/2001 (care e proasta, dar asta-i alta discutie), recunoaste nu numai ca exercita o posesie abuziva, dar si in principiu ca nu are titlu, caci pe abuz nu se poate constitui un just titlu, de la 1864 incoace. recunosc ca nu m-a preocupat codul caragea, dar asta nu are importanta.
Nu ma interesa in posesia cui e, stiam ca e in posesia chiriasilor, acum nu mai e??
Ma interesa proprietarul, situatia juridica a imobilului si baza pentru aceasta. Titlul e nul in ce baza? A fost anulat printr-o hotarare judecatoreasca cand exact? Inainte de aparitia OUG 8?
Am intrebat daca exista hotarare de retrocedare in natura etc...
Daca eu intreb una ca sa-mi completez tabloul si dv. imi raspundeti pe unde intelesesem deja ceva... atunci nu prea o sa ajungem sa discutam efectiv, la obiect...
:(
Subrogatia
officemvp
buna seara.Va solicit cu niste intrebari.
In cazul dobandiri de plin drept prin hot.judec.def.+irev pe drept comun a unui apartament si in cazul in care acest ... (vezi toată discuția)