avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obtinere uscatorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obtinere uscatorie

Am si eu o intrebare: cum se poate obtine o uscatorie de la bloc daca nu am acceptul tuturor proprietarilor?
Scara este compusa din 12 apartamente iar eu nu am obtinut decta 9 semnaturi ca ar fi de acord.
Ce mi-au zis de la primarie ca ar trebui sa fac o cerere catre asociatia de proprietari ca doresc sa preiau eu uscatoaria chiar si cu 9 semnaturi, deoarece se considera 1/2 din acordul tuturor proprietarilor, si apoi mai fac o cerere si la primarie pentru a transforma spatiul respectiv din uscatorie in spatiu de locuit ca eu sa-l pot cumpara.
Multumesc pentru raspuns

Intreventie moderator!
Va rog sa nu mai folositi exclusiv majuscule in textelele pe care le postati.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Adriantot, moderator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:57, 1 August 2013
Conform deciziei RIL CCR 1514 / ian.2012. spatiile ce constituie parte din proprietatea comuna nu se pot vinde
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Pentru toate aceste considerente, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin, (1), (2) si (3), precum si ale art. 1 din Primul Protocol aditional aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Curtea mai constata ca, in temeiul art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica, iar masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Or, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin acestor dispozitii constitutionale deoarece, prin modalitatea de incetare a destinatiei de folosinta comuna pentru bunurile ce fac obiectul coproprietatii fortate din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, cu acordul majoritatii de 2/3 din numarul coproprietarilor, se aduce atingere insasi esentei dreptului de proprietate al celorlalti coproprietari, care nu votat sau nu au fost de acord cu aceasta masura.
Pentru considerentele aratate, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala decide:
- admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 sunt neconstitutionale.



Partea comuna din imobil de locuit in comun nu poate fi vanduta
Eventual poate face obiectul unui contract de locatiune pe diferite perioade de timp 7,25,49,99 ani,perioada in care partea interesata poate obtine dreptul de folosinta fara a avea dreptul sa faca modificari,interventii asupra spatiului
si pentru acest contract de locatiuni imi trebuie acceptul tuturor vecinilor din scara?
Formula pe care o puteti adopta in situatia dumneavoastra trebuie sa se incadreze in prevederile legii 230/2007 art.39
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Acordul majoritatii se poate obtine in adunarea generala sau pe baza de tabel nominal, ceea ce dumneavoastra ati realizat deja.
Vedeti daca intre cei care si-au dat acordul sunt proprietarii direct afectati de vecinatate (stanga, dreapata, sus, jos).
Incheiati cu asociatia de proprietari un contract de inchiriere pentru o perioada de pana in 10 ani sau contract de concesiune pentru o perioada mai lunga (maxim 49 de ani).
In baza acestor contracte achitati lunar sau pe intreaga perioada o chirie la asociatie.
Avand contract de concesiune, puteti obtine avize si aprobari, in baza unui proiect prin care realizati unele modificari constructive fara a depasi limitele acelui spatiu si fara a modifica aspectul exterior al acestuia.
si cu cei care nu sunt de acord cum procedez ca ei se vor duce la sediul asociatiei si vor face galagie sau vor depune in instnta vreo cerere ca eu sa fiu evacuata din spatiul inchiriat?
Asociatia va incasa de la dumneavoastra chiria stabilita iar acesti bani se vor repartiza fiecarui proprietar in fondul de reparatii, chiar si celor care nu au fost de acord cu inchirierea.
Intr-o asociatie intodeauna se va gasi cineva, mai devreme sau mai tarziu, sa nu fie de acord, sa reclame... Ganditi-va ca peste cateva luni sau un an apare un nou proprietar in asociatie. Acesta chiar daca i se explica de catre alt vecin sau de administrator despre acel spatiu inchiriat, este posibil sa fie deranjat, sa reclame s.a.m.d.
Dar, daca acum se respecta legislatia, asa cum am aratat mai sus, riscurile de a va fi reziliat contractul sunt mici, mai ales daca si dumneavoastra respectati clauzele contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)
Uscatoria edwe69 edwe69 avem 19 apartamente pe scara si 18 apartamente sunt de acord sa vanda uscatoria,se poate fara acordul celui de-al 19 propietar?multumesc. (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun asociatie de locatari shoki shoki Va salut, am si eu o intrebare de la care raspunsul sunt mai mult ca sigur ca il voi gasi aici:) Vreau sa inchiriez un spatiu comun din imobilul in care ... (vezi toată discuția)