avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventia civila in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventia civila in asociatie

Se mai practica inca conventia civila(pentru presedinte, administrator, contabil,femeie de serviciu) la unele asociatii de proprietari, este legal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:02, 1 August 2013
Legal este ca pentru:
- administrator, femeie de serviciu (ingrijitor), instalator, electrician, contabil, casier etc sa fie angajati cu CIM. Ei au o activitate permanenta, chiar daca cu frecventa redusa si pentru acest motiv li se face CIM cu timp partial de lucru, in prevederile Codului Fiscal sunt prevazute caracteristicile unei activitati dependente, iar aceste functii indeplinesc macar una din aceste caracteristici si...prin urmare pentru desfasurarea lor trebuie intocmit CIM, nu conventie civila.

- presedintele, gospodarul (daca este dintre membrii asociatiei) sau oricare membru al comitetului executiv, functii alese deci, pentru anumite activitati bine determinate si cu caracter oarecum permanent (jurist, resurse umane etc) vor avea contract de mandat, iar daca este indemnizata persoana, atunci aceasta indemnizatie este similara cu salariul dintr-un CIM cu exceptia somajului. Adica daca nu mai esti presedinte, nu poti iesi in somaj din aceasta functie.

Conventiile civile nu mai sunt legale in niciun fel.
Pentru activitati ocazionale sau care nu presupun o dependenta activa de conducerea asociatiei, dependenta de timp de lucru, spatiu de desfasurare a activitatii, materiale de lucru etc, atunci se pot intocmi contracte civile sau conventie de prestari servicii.
In general acest gen de contracte sunt incheiate cu persoane calificate in activitatile respective sau care lucreaza ocazional. De exmplu: administrator (srl sau PFA sau II) sau gradinarit, zugravit casa scarilor, curatenie generala anuala etc.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile susanuemilia susanuemilia peronalul administrativ (presedinte,administrator,contabil,femeie serviciu) poate fi platit numai prin conventie civila? (vezi toată discuția)
Conventie civila sau cim pt femeie de serv? MadalinaI MadalinaI Buna seara, As dori sa stiu si eu daca conventia civila pt prestari servicii pt portar/femeie de serviciu este valabila numai 3 luni dupa noul cod al ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)