avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie civila sau cim pt femeie de serv?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie civila sau cim pt femeie de serv?

Buna seara,

As dori sa stiu si eu daca conventia civila pt prestari servicii pt portar/femeie de serviciu este valabila numai 3 luni dupa noul cod al muncii?
De fapt cum este mai bine sa folosesti: conventie civila sau cim? Si de ce? Care sunt avantajele sau dezavantajele fiecaruia?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:04, 15 Iunie 2011
Pentru ingrijitor cladiri si portar se intocmeste CIM. Asa e legal.
Nu se pune problema cum e mai bine. Pentru asociatie e mai bine cu conventie civila pentru ca e mai ieftin, dar, atata timp cat acesti oameni vin la slujba in fiecare zi se cheama ca au o activitate profesionala si dependenta, deci va trebui sa le faceti CIM.

In codul muncii nu exista conventi civila.:fight:
Nu, nu e in codul muncii, dar e in codul civil.
Nu despre asta e vorba, ci de modul cum e categorisita prestatia celor doi angajati. In cazul conventiei civile ar trebui sa fie o activitate intamplatoare si independenta, in sensul ca nu i se impune un program de lucru, niste atributiuni, ar trebui sa vina cu matura si detergentul de-acasa... etc.
Daca la blocul unde locuiesc, sunt doua ingrijitoare : una care incarca si scoate pubelele ca sa fie preluate de cei care ridica gunoiul, activitate care este de doua ori pe saptamana cate max. 2 ore, iar alta care matura si spala casa scarii doar o data pe saptamana max.3 ore, este necesar CIM? Pe ce fractiune de timp, ca nu vine zilnic?
De fapt asta este valabil si la administrator -contabil. Are activitate de 4 ori pe luna : de 2 ori cate 2 ore pentru adunat bani si cate 1/2 ore pentru depus banii la banca, o data cand scrie dispozitii de plata cca. 1 ora si cca. 4 ore inregistrari contabile si intocmirea listelor.Deci rezulta un max. de 10 ore / luna. Nu este o activitate zilnica, cum se face CIM?
Pai nu-l faceti! Dar la un caz de inspectie ITM, conducerea asociatiei (presedintele) va trebui sa explice de ce are un administrator cu atributiuni de serviciu, cu program de incasari, iar pentru ingrijitoare, de asemenea, de ce au atributiuni.

Daca doriti sa le faceti conventii civile, va trebui sa ocoliti toate caracteristicile unei activitati evaluata ca profesionala si dependenta. Daca reusiti asta....e foarte bine!

Alte discuții în legătură

Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Conventia civila in asociatie anagavriloaia anagavriloaia Se mai practica inca conventia civila(pentru presedinte, administrator, contabil,femeie de serviciu) la unele asociatii de proprietari, este legal? Multumesc. (vezi toată discuția)