avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie civila sau cim pt femeie de serv?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie civila sau cim pt femeie de serv?

Buna seara,

As dori sa stiu si eu daca conventia civila pt prestari servicii pt portar/femeie de serviciu este valabila numai 3 luni dupa noul cod al muncii?
De fapt cum este mai bine sa folosesti: conventie civila sau cim? Si de ce? Care sunt avantajele sau dezavantajele fiecaruia?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:04, 15 Iunie 2011
Viorel_Lucaciu a scris:

Daca la blocul unde locuiesc, sunt doua ingrijitoare : una care incarca si scoate pubelele ca sa fie preluate de cei care ridica gunoiul, activitate care este de doua ori pe saptamana cate max. 2 ore, iar alta care matura si spala casa scarii doar o data pe saptamana max.3 ore, este necesar CIM? Pe ce fractiune de timp, ca nu vine zilnic?
De fapt asta este valabil si la administrator -contabil. Are activitate de 4 ori pe luna : de 2 ori cate 2 ore pentru adunat bani si cate 1/2 ore pentru depus banii la banca, o data cand scrie dispozitii de plata cca. 1 ora si cca. 4 ore inregistrari contabile si intocmirea listelor.Deci rezulta un max. de 10 ore / luna. Nu este o activitate zilnica, cum se face CIM?


Nu are nici o relevanta ca nu e activitate zilnica. Faceti contract de munca pe 4 ore/zi, 2ore/saptamana, 1 ora /luna, etc , cum e cazul.
Dar atat timp cat e activitate regulata trebuie sa faceti CIM.

Conventia civila se intocmeste pentru o activitate cu caracter ocazional, pur intamplator si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acestuia.

Mai mult, conventiile civile nu se încheie pe timp de munca, pe o anumită perioadă de timp. Convenţiile civile se încheie pe un lucru determinat: executarea unuei lucrari, realizarea unui produs.

Deci nu exista nici o sansa ca sa fiti scutiti de amenda in cazul unui control daca aveti administrator/femeie de serviciu/ paznic cu conventie civila.
Pentru fem. de servici, in extenso, se poate lucra cu conventie civila - insa trebuie f. bine argumentate prev. Codului fiscal cu privire la activitatea dependenta (Hot. Com. executiv)..
La administrator nu mai tine figura. Oricat te-ai stadui, nu poti demonstra acest lucru. Aici ar merge faza cu PFA prin incheierea unui contract de prestari de servicii intre parti si negocierea unei sume brute. Atunci admin-ul poate lucra cate ore vrea, cand are intelegere cu proprietarii. Isi face treaba, va elibereaza o factura + chitanta si nu mai aveti treaba nici cu declaratiile fiscale.
Reglementarile cu privire la activitatea dependenta strang si mai mult latul, insa nu asta e problema. Chiar facand abstractie de aceste prevederi, oricum ai drege-o nu poti angaja femeia de serviciu prin conventie civila.
Ok, ii faci o prima conventie pe spalatul casei scarii, apoi ii mai faci o conventie pe stersul geamurilor. Si dupa asta ? deja devine activitate regulata, o sa rada inspectorii aia de presedinte de o sa-i doara burta. Amenda e inevitabila, oricum ai incerca sa argumentezi activitatea femeii de serviciu.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Conventia civila in asociatie anagavriloaia anagavriloaia Se mai practica inca conventia civila(pentru presedinte, administrator, contabil,femeie de serviciu) la unele asociatii de proprietari, este legal? Multumesc. (vezi toată discuția)