Stimate Stefanspania, eu am spus ca nu trebuie procedat ca la piata.
Am observat ca justitiabilii, in mare parte, se orienteaza dupa criteriul banilor pe care ii achita la avocat.Criteriul competentei era subinteles in sustinerile mele.Adica nu ca la piata : vezi cine cere mai putin si pe acela il angajezi.
Nu se justifica pierderea procesului pt suma mica achitata cu titlu de onorariu.
Cat priveste sansele limitate de a castiga un proces daca exista sanse si avocatul obtine castig de cauza se poate spune ca este un avocat bun, abil.Daca sansele de a castiga procesul sunt mari in aceasta situatie clientul isi poate angaja orice avocat.Asa se intampla de pilda in procesele de divort.
In procesele de partaj intre soti, daca se solicita mai mult de 50% trebuie dovedite sustinerile.Aici situatia se schimba.Se poate face insa o apreciere a probelor inainte de a intra in proces.
Daca sansele de a castiga procesul nu exista deloc, asa cum spuneti, avocatul nu se implica in acordarea de asistenta juridica.
Acum va pot da un exemplu in care intr-o actiune in evacuare paratul tolerat incearca sa lungeasca procesul cat mai mult.Interesul clientului parat in proces poate fi acela ca durata procesului sa fie cat mai indelungata.Este un exemplu in care sansele de a se castiga procesul sunt practic nule dar clientul doreste amanarea repetata a procesului in vederea intarzierii evacuarii.
avocat Claudiu Lascoschi
Scopul unui avocat e sa-i creasca unui client castigurile sau sa-i diminueze pierderile in consultanta ori in litigii.
Cand am invatat ca fiecare are dreptul la aparare, nu exista ca exceptie acela care nu pare a avea sanse. Nu! Si el, ca si restul lumiii, avea dreptul la aparare.
Daca un client vine cu un dosar in care apare necesitatea de vreo 3 expertize etc... ii spui: du-te, nene, singur, ca n-ai sanse? De ce nu-i spui: ia fa matale asa, ca nu prea ai dovezi si nu vei pierde in fond, apel, recurs mii de euro pe cheltuieli de judecata; fa matale o tranzactie.
Si iei onorariu pentru o tranzactie bine facuta, omul iese de cateva ori mai repede si mai ieftin din dosar.
NU e bine?
In ce baza refuzati un client atata timp cat noi nu avem dreptul, legal, sa preconizam o decizie a instantei?
Imi pare cu dus si intors, nu imi apare ca o dovada de fair play sa refuzam un nene... Am intrat in dosare in care doream musai sa pierd, ca asta era interesul clientului... Interes fondat ori pe chestiuni sentimentale, ori pe previziunea unei potentiale actiuni viitoare.
Amintesc aici interesul de a ataca SUP-ul procurorului, cautandu-i un alt temei juridic... sansele admiterii unei astfel de actiuni sunt extrem de mici... dar clientul iese extrem de linistit si multumit, nu?
NU cred ca putem absolutiza, crea reguli atat de stricte in aprecierea de a lua ori nu un dosar, un client...
Cat despre avocat bun, depinde si de client... Daca eu oi fi bun avocat pentru un om previzator, caruia nu-i place riscul, ma adaptez mai greu unui stil de abordare care se orienteaza dupa ideea "totul sau nimic".
Asa incat, pot fi avocat extrem de bun pentru unii, extrem de prost pentru altii dintre posibili cliebti.
Trebuie sa va asigurati intai ca exista o compatibilitate intre dv. si avocat in abordarea situatiei...
Trebuie sa va asigurati ca ati inteles explicatiile avocatului si ca avocatul vi le da...
Trebuie sa stabiliti exact ce inseamna onorariul, cata munca presupune, cate consultatii include, ce cheltuieli etc.
Colaborarea in meseria asta depinde si de caracterul celor doi oameni... e ca si cum dv. mi-ati recomanda paste carbonara... or fi ele minunate, dar daca mie nu-mi plac, asta e, nu-mi voi comanda niciodata. Pentru ca recomandarea unui avocat etc. e subiectiva.
NU exista o opinie general valabila.
LE: Nu consider ca avocatii buni costa musai mult. Cred ca oferta de avocati e atat de variata, incat poti intalni si avocat scump si prost, ieftin si bun... ca si orice alta combinatie...
Succes!
Un avocat bun il puteti alege doar dvs.Ce e bun din punctul dvs de vedere, de multe ori nu e bun si din punctul celorlalti de vedere.Mergeti la judecatoria unde aveti procesul.Intrati prin salile de judecata.Trebuie sa stiti, la fel cum a mentionat o colega mai sus, ca avocatii buni nu sunt cei care fac circ ca la OTV ci cei care vorbesc la obiect.Mare parte din activitatea avocatului se desfasoara in scris, deoarece vorbele nu se cos la dosar....