Am 2 nelamuriri si multumesc anticipat celor care imi vor raspunde:
- O pers. fizica imi construieste un website de pe urma caruia voi avea un castig (prin serviciile oferite). Am cazut de acord ca sa nu ii achit contravaloarea website-ului ci sa ii acord lunar un procent din profit pe o perioada de "n" luni. Cum pot reglementa acest acord printr-un contract? Ce tip de contract? Si ce va fi mentionat la obiectul contractului?
Avand in vedere ca peste ceva timp pers. fizica isi ca infiinta o firma cum se modifica contractul respectiv?
Si a 2-a chestiune:
Unde trebuie inregistrat si platita acea taxa pt copyright-ului Website-ului?
Sa intelegem cateva lucruri, inainte de a afla raspunsul la intrebarea dumneavoastra:
- in romania, nu exista copyright, ci drept de autor. acest drept de autor ia nastere la momentul la care autorul creeaza opera sa. pentru a exista, acest drept de autor nu are nevoie de nici o inregistrare. Dreptul de autor exista de la momentul creatiei operei in cauza.
- inregistrarea de care vorbiti are mai mult rolul de a proteja ulterior dreptul de autor, pentru ca astfel se poate dovedi mai usor ca opera exista la o anumita data.
In cazul dumneavoastra, cred ca ar fi utila incheierea unui contract de cesiune catre dumneavoastra a dreptului de autor al webdesignerului.
Acesta este sfatul cel mai potrivit. Avand in vedere situatia pe care o descrieti dumneavoastra, mai trebuie avute in vedere si alte aspecte care sunt obligatorii la incheierea unui contract de cesiune a dreptului de autor. Pretul trebuie sa fie identificat (chiar in procente din castigul firmei dumneavoastra), la fel si perioada pentur care se face cesiunea, etc. Persoana in cauza o sa isi declare venitul la administratia financiara, unde se va inregistra si unde va depune o declaratie estimativa a venitului care urmeaza sa fie obtinut pe parcursul acestui an din cedarea dreptului sau de autor.
In primul rand va multumesc pentru raspuns!
As dori insa sa ma lamuriti suplimentar in urmatoarea chestiune:
- Daca inchei contract de cesiune cu webdesignerul (persoana fizica), acesta din urma nu trebuie sa dovedeasca cumva ca produsul (creatia sa- in speta website-ul) este original si ca este proprietatea acestuia? Sau se accepta buna credinta a "creatorului" ?