avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acte doveditoare partaj fara pretentii dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acte doveditoare partaj fara pretentii dupa divort

Buna ziua,

Azi, impreuna cu sotia, am inaintat la judecatoria de sector, actele necesare pentru un divort de comun acord.
Intr-o luna suntem chemati la proces.
Ceredea de divort cuprinde faptul ca impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei se va face de comun acord (sotiia ne avand pretentii).
In urma finalizarii divortului, avand in vedere acest fapt specificat clar in cederea de divort, sotia (viitoare fosta) mai are vre-o putere legala de a intenta partaj?
Este bine sa mergem la un Notar Public pentru a autoriza un document din care sa reiasa faptul ca nu sunt pretentii de abele parti?
Cand este bine sa lamurim acesa problema, inainte de a obtine decizia de divort sau dupa finalizarea divortului.
Va multumesc anticipat de intelegere.
Cel mai recent răspuns: foxygen , utilizator 11:46, 17 Martie 2009
De ce nu cereti partajarea in cadrul procesului, ca sa nu mai platiti si taxele notariale? Este mai simplu asa.
Da, sotia poate cere partajarea bunurilor comune, caci prin declararea ca le impartiti de comun acord inseamna ca ele nu s-au impartit prin dosar.
Prin urmare, daca nu prezentati vreun alt act sa arate impartirea, ele nu s-au impartit.
La notar, depinde ce declara sotia, la fel in fata judelui, caci o imparteala de bunuri comune depinde de mai multe aspecte: ce bunuri au fost aratate in cererea de partaj, momentul cand s-a incheiat partajul, daca declaratiile respecta interdictia art. 30 Cod familiei etc.
Pentru ca una dintre parti sa nu mai aiba pretentii e nevoie, de regula, de un act bine ticluit, cu declaratii in limitele legii, cu asigurari ale partilor...
Mai stiu persoane care declara ca nu sunt bunuri comune si cred ca asa au tratat problema definitiv... :)) Definitiv pana cand una dintre parti vrea sa intenteze partaj...
Caci declaratia in fata judelui sau la notar nu poate sa aiba ca efect o conventie a partilor ca unele bunuri dobandite in timpul casatoriei nu ar fi comune... ea fiind nula.
Si cum conventie inseamna, generic, orice act, asta include si declaratii, acte unilaterale... :D

Va sfatuiesc o redactare a actului de catre avocat sau, macar, o consultatie din care sa trageti concluziile cu privire la riscurile asumate.
Multumesc de raspunsul prompt.
Sotia si cu mine ne despartim intr-un mod total amiabil si civilizat iar ea lasa totul si NU ARE PRETENTII. Vrea ca totul sa se termine cat mai repede si gata. Fara partaj si alte povesti.
Ideea e ca acum e una si pe viitor nu poti stii, asa ca vreau ca totul sa fie OK acuma, cu atat mai mult ca suntem de acord amandoi cu conditiile acestea.
Am redactat impreuna acea cerede divort asa ca de aceia s-a strecurat problema asta, totodata si din nestiinta.
Oricum la dosarul de divort mai trebuieste sa aducem Timbru Judiciar deoarece este criza... si nu se gasesc.
Ma gandesc ca in momentul care aducem acel timbru sa venim cu o alta cerere reformulata in care in loc de formularea "IMPARTIREA DE COMUN ACORD", sa apara "NU EXISTA PRETENTII DE AMBELE PARTI".
Aceasta formulare va implica oare si rezolvarea partajului in cadrul divortului?
Se poate inlocuii acea cerere (formulata gresit) din dosar cu cea noua, binenteles in prezenta amandurora, astfel incat sa nu afecteze termenul dat pentru judecata?
Sigur prin redactarea cu NU EXISTA PRETENTII DE AMBELE PARTI, se rezolva si problema parajului in cadrul procesului de divort?
Nu vreau sa mai am parte de surprize!

Data post: Luni, 16 Martie 2009, 21:38
Subiect: RE: Acte doveditoare partaj fara pretentii dupa divort

@Brom, multumesc de idee.
Dar am inteles ca divortul este un proces si partajul este alt proces...
Se poate ca prin redactarea la sectiunea IMPARTIREA BUNURILOR COMUNE DOBANDITE IN TIMPUL CASATORIEI in loc de "NU EXISTA PRETENTII", sa apara "SE VA FACE DE COMUN ACORD", astfel solutionad un eventual proces partaj dupa?
Adica mai pe scurt, printr-o formulare corecta (ca cea mentionata mai sus) peocesul de divort devine comun cu cel de partaj? Asta implicasa nu mai fim nevoiti sa facem dupa divort sau pana la data procesului (10.04.2009) alte acte autentificate la notar, pentru a rezolva problema partajului fara pretentii?
Scuze ca intreb in doua parti dar vreau sa fiu foarte sigur.
Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
IN primul rand, pot fi procese separate sau pot fi rezolvate ambele probleme in acelasi dosar.
Daca vi s-a cerut un singur timbru judiciar si ati achitat o singura taxa, asta inseamna ca si instanta a observat tot un singur capat de cerere: divort.
Ca nu exista pretentii de ambele parti ar insemna ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei nu exista... in caz ca exista astfel de bunuri, sotii sau fostii soti nu pot conveni ca ele nu sunt comune...

Daca vreti sa fiti sigur, consultati un jurist care sa va redacteze o tranzactie judiciara si sa va explice implicatiile declaratiilor partilor pe care le introduce in ea.
Am achiatat o singura taxa, deci procesul va fi clar de DIVORT, conform cu cererea depusa, cat si titulatura inregistrari ei la registratura judecatoriei de sector.
Am discutat si cu sotia si am hotarat sa lasam cererea de divort asa cum am redactat-o si intre timp sa facem la notar acel document prin care sa reiasa clar ca ea nu mai are pretentii la nici un bun din timpul casatoriei, dupa divort.
Acel act in urma divortului, practic va anula un proces de partaj.
Zic asta deoarece conform hotararii de divort vom impartii bunurile de comun acoord, iar acordul este de a nu mai avea pretentii.
Mai pot fi eventulae chicite care sa rastoarne situatia prezentata mai sus?
Desii momentan, civilizat chiar amiabil vorbind, eu si sotia suntem foarte hotarati ca pe viitor sa nu mai existe conflicte si sa mai avem subiecte de disputa indiferent ce ar fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema numelui cretu2 cretu2 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce ... (vezi toată discuția)
Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu in cazul in care divortez si de comun acord cu sotia, ma inteleg asupra bunurilor din casa este vreo problema in desfacerea casatorie?multumesc mult. (vezi toată discuția)
Partaj prin notar sau instanta? popraz popraz Buna ziua, Eu si sotia mea vrem sa divortam cat mai repede si cat mai civilizat cu putinta. Vrem sa ne intelegem asupra custodiei copilului, program vizite, ... (vezi toată discuția)