avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adoptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adoptiune

Mama mea a fost adoptata in 1948.Actul de adoptiune a fost "Incunviintat prin hotarare a tribunalului jud. ...",fara sa se faca nici o referire la tipul de adoptiune,in sensul ca adoptia are efecte largite sau restranse.
Eu,in calitate de fiica,pot fi mostenitoare dupa o parte din fratii naturali ai mamei,in calitate de nepoata de frate/sora pre-sau post decedat/a,in conditiile in care acestia nu au mostenitori directi(nu au avut copii,sotiile erau decedate,parintii sunt decedati de foarte multa vreme) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters377560 , utilizator 16:46, 9 Iunie 2016
Eu as zice ca da.
Dar ar trebui sa rascolesc o jumatate de biblioteca cu "vechituri" pentru a argumenta asta.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
romascanu, moderator
Eu as zice ca nu.
Desi legatura "de sange" ar exista, legal nu puteti demonstra ca aveti vocatie succesorala.
Nu-mi place răspunsul "nu". E prea simplu pentru a fi pe gustul meu.

@adutescu
Ar putea exista un motiv pentru care nu a fost menţionat felul adopţiei la acea vreme?
Pai, inainte de descoperirea Australiei, nu văzuse nimeni vreo lebădă neagră. Toate lebedele erau albe. ;)

Ce ..."culoare" avea "lebăda" din codul lui Cuza? :)

ªi de aici ar putea fi dezvoltate nişte idei interesante, dar nu public fiindcă ...ar putea fi folosite impotriva mea într-o situaţie anume şi n-am nici un chef să-mi bat singură cuie-n talpă. (de altfel, ideea "cred că da" nu mi-a venit aseară, aşa din senin, ci cautând să văd pe o situaţie concretă de ce ar fi da si de ce ar fi nu. ªi, după cum ştim, argumentele din "lumea noastră" nu-s doar în alb şi negru. Comportă şi variate nuanţe de gri).


Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
romascanu, moderator
da doamna puteti mosteni fratii mamei care v-a infiat daca acestia nu au mostenitori copii sau parinti. singura problema ar fi ca infierea sa fie cu efecte restranse iar in acest caz nu veti putea mosteni.
dovleacmihaela a scris:

puteti mosteni fratii mamei care v-a infiat


Ha?? Eu am inteles ca mama initiatoarei a fost adoptata, nu intiatoarea.

Alte discuții în legătură

Copil adoptat in anul 1948-poate participa la mostenirea parintilor adoptivi ori la mostenirea parintilor naturali. poate fi dublu mostenitor ? ContSters377560 ContSters377560 Speta: privind dreptul la mostenire al copiilului infiat in anul 1948. Neagu Maria (casatorita legal) este sora cu Tanase Caterina ( casatorita legal ) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! -in 1948 elena in varsta de 17 ani a fost adoptata ... Romeo84 Romeo84 Buna Ziua! -In 1948 Elena in varsta de 17 ani a fost adoptata cu efecte restranse de familia Popescu. -In 1952 aprilie Elena s a casatorit iar in decembrie ... (vezi toată discuția)