Fie cu efecte restranse, fie cu efecte depline, pe ambele perechi de parinti nu-i mosteneste oricum.
Cat despre ce tip de adoptie este, ar trebui sa gasiti actele de adoptie, sa incepeti cu actele de stare civila, cum isi face Vasile buletin, ce acte duce el ca sa i se treaca in buletin numele adoptatorilor? Etc.
E de investigat, de cautat acte, un extras de uz oficial de vorbit la stare civila...
greu de precizat, in lipsa actului de adoptie. pe atunci, adoptia se facea fie cu efecte depline, fie cu efecte restranse..
trebuie gasit actul de adoptie . un duplicat , ceva .
Va rog sa ma iertati ca va intreb
1). In cazul ,,Adoptia cu efecte restranse,, copiilul adoptat pastreaza numele parintilor naturali,firesti ? Ori primeste numele de familie al adoptatorului ?
In cazul ,,Adoptiei cu efecte depline,,
copiilul adoptata ramane cu numele parintilor naturali,firesti ori primeste numele de familie al adoptatorului ?
Dumnevoastra ati precizat in raspuns cum citez: ,,pe ambele perechi de parinti nu-i mosteneste oricum ,,
Va spun acestea pentru ca persoana la care am facut referire copiilul adoptat ,infiant in anul 1948 a beneficiat de ,, mostenire,, de la parintii firesti cat si de la parintii care l-au infiat adoptatori.
In sensul ca au depus cereri de retrocedare teren agricol conform legea 18/1991 cat si legea nr.1 /2000 ca fiind urmas si a parintilor naturali cat si a celor care l-au adoptat. Mai mult a si beneficiat de restituiri terenuri.
In buletinul de identitate poarta numele parintilor adoptivi.
Cu deosebit respect,
B.A,
DECRET NUMAR: 283 DIN 19/06/58 privind reglementarea transformarii adoptiilor incuviintate inainte de intrarea in vigoarea a Codului familiei, in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti
EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
APARUT IN MONITORUL OFICIAL Nr. 26 DIN 21/06/58
ART. 1
Adoptia incuviintata inainte de 1 februarie 1954 va putea fi transformata in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti, reglementata de art. 79 din Codul familiei.
Pentru incuviintarea transformarii, se vor urma intrutotul dispozitiile Codului familiei prevazute pentru incuviintarea infierii cu toate efectele unei filiatii firesti.
In cazul cind adoptatul este minor, autoritatea tutelara va putea incuviinta transformarea adoptiei in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti fara consimtamintul adoptatului.
ART. 79
La cererea comuna a tuturor celor îndreptãţiţi sa consimtã la înfiere, autoritatea tutelara poate incuviinta înfierea cu toate efectele unei filiatii fireşti.
De la data cînd aceasta înfiere îşi produce efectele, infiatul devine ruda cu rudele celor care infiaza, ca un copil firesc al acestora din urma, iar drepturile şi îndatoririle isvorite din filiatie între cel înfiat şi pãrinţii sãi fireşti şi rudele acestora înceteazã. Cu toate acestea, se aplica între cel înfiat şi rudele sale fireşti dispoziţiile art. 6.
Dispoziţiile art. 78 alin. 1, 2 şi 4 sînt aplicabile şi situaţiilor prevãzute în alineatele precedente.
Serviciul de stare civilã va întocmi în registru un nou act de naştere al celui înfiat, în care cei care infiaza vor fi trecuţi ca pãrinţii sãi fireşti. Vechiul act de naştere se va pãstra, facindu-se pe el menţiune despre întocmirea celui nou.
Dupa intrarea în vigoare a Codului familiei, prin art. VI din Legea nr. 4/4 aprilie 1956 s-a statuat posibilitatea transformarii adoptiilor încuviintate înainte de 1 februarie 1954 în înfieri, cu toate efectele filiatiei firesti prin care, drepturile si îndatoririle înfiatului fata de parintii sai firesti si rudele acestora înceteaza, el devenind ruda cu rudele celui care înfiaza, ca un copil firesc al acestuia daca cel interesat face cerere în termen de un an de la data intrari în vigoare a acestei legi.