avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copil adoptat in anul 1948-Poate participa la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copil adoptat in anul 1948-Poate participa la mostenirea parintilor adoptivi ori la mostenirea parintilor naturali. Poate fi dublu mostenitor ?

Speta: privind dreptul la mostenire al copiilului infiat in anul 1948.
Neagu Maria (casatorita legal) este sora cu Tanase Caterina ( casatorita legal )
Neagu Maria are doi copii --------------------Tanase Caterina nu are copii
Neagu Mihai - Mihai are doi copii
Neagu Niculina - un copiil pe nume, Vasile nascut in anul 1932
Neagu Niculina impreuna cu sotul ei (parintii lui Vasile) sunt gasiti morti in casa in luna martie 1948.
Neagu Vasile (fiul celor doi) ramane orfan anul 1948.
Sora bunicii lui Tanase Caterina impreuna cu sotul ei neavand copii au infiat pe Neagu Vasile (nepotul lor) e si de aici problemele apar : Singurul document gasit care atesta acest lucru este, Certificatul de nastere al copiilului Neagu Vasile in care pe marginea lui sta scris ca a fost infiat de sora bunicii lui Tanase Catrerina.
Actualmente in buletinul de identitate scrie, TANASE VASILE numele de familie al adoptarorilor.
INTREBAREA ESTE : Acest copiil, Tanase Vasile fost ( Neagu Vasile ) pe cine mosteneste ? Pe parintii care l-au infiat ?
Ori mosteneste pe bunica sa, care este care este sora cu cea care la infiat ?
Poate venii acest copiil la doua mosteniri ?
Cu multumiri anticipate
Este adoptia cu efecte restranse ?
Este adoptia a fost cu efecte totale ?
Poate fii mostenitor din ambele parti ???? vorbind de anul 1948 Injudetul Brasov am fos la doi notari care nu au putut sa spuna clar...
Cel mai recent răspuns: ContSters377560 , utilizator 16:37, 9 Iunie 2016
Fie cu efecte restranse, fie cu efecte depline, pe ambele perechi de parinti nu-i mosteneste oricum.
Cat despre ce tip de adoptie este, ar trebui sa gasiti actele de adoptie, sa incepeti cu actele de stare civila, cum isi face Vasile buletin, ce acte duce el ca sa i se treaca in buletin numele adoptatorilor? Etc.
E de investigat, de cautat acte, un extras de uz oficial de vorbit la stare civila...
greu de precizat, in lipsa actului de adoptie. pe atunci, adoptia se facea fie cu efecte depline, fie cu efecte restranse..
trebuie gasit actul de adoptie . un duplicat , ceva .
Va rog sa ma iertati ca va intreb
1). In cazul ,,Adoptia cu efecte restranse,, copiilul adoptat pastreaza numele parintilor naturali,firesti ? Ori primeste numele de familie al adoptatorului ?

In cazul ,,Adoptiei cu efecte depline,,
copiilul adoptata ramane cu numele parintilor naturali,firesti ori primeste numele de familie al adoptatorului ?

Dumnevoastra ati precizat in raspuns cum citez: ,,pe ambele perechi de parinti nu-i mosteneste oricum ,,
Va spun acestea pentru ca persoana la care am facut referire copiilul adoptat ,infiant in anul 1948 a beneficiat de ,, mostenire,, de la parintii firesti cat si de la parintii care l-au infiat adoptatori.
In sensul ca au depus cereri de retrocedare teren agricol conform legea 18/1991 cat si legea nr.1 /2000 ca fiind urmas si a parintilor naturali cat si a celor care l-au adoptat. Mai mult a si beneficiat de restituiri terenuri.
In buletinul de identitate poarta numele parintilor adoptivi.
Cu deosebit respect,
B.A,
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2016
ContSters377560, utilizator


DECRET NUMAR: 283 DIN 19/06/58 privind reglementarea transformarii adoptiilor incuviintate inainte de intrarea in vigoarea a Codului familiei, in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA

APARUT IN MONITORUL OFICIAL Nr. 26 DIN 21/06/58

ART. 1
Adoptia incuviintata inainte de 1 februarie 1954 va putea fi transformata in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti, reglementata de art. 79 din Codul familiei.
Pentru incuviintarea transformarii, se vor urma intrutotul dispozitiile Codului familiei prevazute pentru incuviintarea infierii cu toate efectele unei filiatii firesti.
In cazul cind adoptatul este minor, autoritatea tutelara va putea incuviinta transformarea adoptiei in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti fara consimtamintul adoptatului.


ART. 79
La cererea comuna a tuturor celor îndreptãţiţi sa consimtã la înfiere, autoritatea tutelara poate incuviinta înfierea cu toate efectele unei filiatii fireşti.
De la data cînd aceasta înfiere îşi produce efectele, infiatul devine ruda cu rudele celor care infiaza, ca un copil firesc al acestora din urma, iar drepturile şi îndatoririle isvorite din filiatie între cel înfiat şi pãrinţii sãi fireşti şi rudele acestora înceteazã. Cu toate acestea, se aplica între cel înfiat şi rudele sale fireşti dispoziţiile art. 6.
Dispoziţiile art. 78 alin. 1, 2 şi 4 sînt aplicabile şi situaţiilor prevãzute în alineatele precedente.
Serviciul de stare civilã va întocmi în registru un nou act de naştere al celui înfiat, în care cei care infiaza vor fi trecuţi ca pãrinţii sãi fireşti. Vechiul act de naştere se va pãstra, facindu-se pe el menţiune despre întocmirea celui nou.


Dupa intrarea în vigoare a Codului familiei, prin art. VI din Legea nr. 4/4 aprilie 1956 s-a statuat posibilitatea transformarii adoptiilor încuviintate înainte de 1 februarie 1954 în înfieri, cu toate efectele filiatiei firesti prin care, drepturile si îndatoririle înfiatului fata de parintii sai firesti si rudele acestora înceteaza, el devenind ruda cu rudele celui care înfiaza, ca un copil firesc al acestuia daca cel interesat face cerere în termen de un an de la data intrari în vigoare a acestei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptiune tzuku51 tzuku51 Mama mea a fost adoptata in 1948.Actul de adoptiune a fost \\"Incunviintat prin hotarare a tribunalului jud. ...\\",fara sa se faca nici o referire la tipul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! -in 1948 elena in varsta de 17 ani a fost adoptata ... Romeo84 Romeo84 Buna Ziua! -In 1948 Elena in varsta de 17 ani a fost adoptata cu efecte restranse de familia Popescu. -In 1952 aprilie Elena s a casatorit iar in decembrie ... (vezi toată discuția)