avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adoptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adoptiune

Mama mea a fost adoptata in 1948.Actul de adoptiune a fost "Incunviintat prin hotarare a tribunalului jud. ...",fara sa se faca nici o referire la tipul de adoptiune,in sensul ca adoptia are efecte largite sau restranse.
Eu,in calitate de fiica,pot fi mostenitoare dupa o parte din fratii naturali ai mamei,in calitate de nepoata de frate/sora pre-sau post decedat/a,in conditiile in care acestia nu au mostenitori directi(nu au avut copii,sotiile erau decedate,parintii sunt decedati de foarte multa vreme) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters377560 , utilizator 16:46, 9 Iunie 2016
problema este: la data adoptiei-1948-,acestea se faceau cu efecte restranse sau depline?
felul efectelor trebuia precizat in actul de adoptie incheiat de instanta?
Daca nu este precizat,inseamna ca pot recurge si face uz de tipul de efect care ma favorizeaza?
Va multumesc.
art 313
Celu adoptatu va remane in familia sa firesca, in cari 'si pastra si tote drepturile sale;
art 314
Indatorirea naturala ce va continui a esiste intre celu adoptatu si tatalu si mama sa de a'si da unulu acestuia alimente, in casurile otarite de lege, va ave aceiasi urmare intre adoptatoru si celu adoptatu, unulu catre altulu.

art 315 Celu adoptatu nu va dobindi nici unu drept de mostenier asupra bunuriloru rudeloru adoptatoriului dar va ave asupra mostenirei adoptatorului aceleasi drepturi ca si copiii nascuti din casatorie, chiar daca in urma adoptiunei s'aru nasce asemenea copii din casatoria.
art 320
Dupe ce procurorulu 'si va da conclusiunile, tribunalulu printr'unu procesu verbale motivatu va otari in acesti termini: "se incuviinteza, sau nuse incuviinteza adoptiunea".

Asa arata codul civil - "a fost promulgat în anul 1864 și a intrat în vigoare la 1 decembrie 1865. " De-a lungul timpului, numeroase acte normative au abrogat, modificat și completat articole din Codul Civil. În ciuda unor numeroase eforturi de modificare, care au fost culminate prin pregătirea și finalizarea unor noi proiecte de Cod Civil, care erau menite să îl înlocuiască, precum cele din anii 1940, 1971 și 2004, Codul Civil din vremea lui Alexandru Ioan Cuza a rămas în vigoare până la data de 1 octombrie 2011 când a intrat în vigoare un nou Cod Civil "

Daca art astea nu au suferit modificare, e vb de adoptie cu efecte restranse, mama ar urma sa mosteneasca rudele parintilor naturali pt ca nu a devenit prin adoptie ruda cu rudele adoptatorului.
In toata hotararea aia ar trebui sa existe art de lege, daca citati din ea, poate ne dam seama sau cautam mai exact.

Oricum, daca nu se precizeaza in hotarare de care e, inseamna ca nu exista decat un singur fel.

Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
gi-jane2, moderator
in actul de adoptiune se face referire doar la art.309 si 319,care fiind indeplinite "urmeaza ca adoptia sa fie incunviintata".
ART. 309-320 au fost Abrogate prin Decretul nr. 32 din 31.I.1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei şi a Decretului privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.
Deci cred ca este f.clar:adoptia in cauza are efecte restranse,adica cel adoptat "ramane in familia sa fireasca-art.313" si este mostenitor legal a rudelor naturale ale mamei(bunici,unchi,etc),si pe cale de consecinta si copii acesteia.
Va multumesc.

DECRET NUMAR: 283 DIN 19/06/58 privind reglementarea transformarii adoptiilor incuviintate inainte de intrarea in vigoarea a Codului familiei, in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA

APARUT IN MONITORUL OFICIAL Nr. 26 DIN 21/06/58

ART. 1
Adoptia incuviintata inainte de 1 februarie 1954 va putea fi transformata in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti, reglementata de art. 79 din Codul familiei.
Pentru incuviintarea transformarii, se vor urma intrutotul dispozitiile Codului familiei prevazute pentru incuviintarea infierii cu toate efectele unei filiatii firesti.
In cazul cind adoptatul este minor, autoritatea tutelara va putea incuviinta transformarea adoptiei in infiere cu toate efectele unei filiatii firesti fara consimtamintul adoptatului.


ART. 79
La cererea comuna a tuturor celor îndreptãţiţi sa consimtã la înfiere, autoritatea tutelara poate incuviinta înfierea cu toate efectele unei filiatii fireşti.
De la data cînd aceasta înfiere îşi produce efectele, infiatul devine ruda cu rudele celor care infiaza, ca un copil firesc al acestora din urma, iar drepturile şi îndatoririle isvorite din filiatie între cel înfiat şi pãrinţii sãi fireşti şi rudele acestora înceteazã. Cu toate acestea, se aplica între cel înfiat şi rudele sale fireşti dispoziţiile art. 6.
Dispoziţiile art. 78 alin. 1, 2 şi 4 sînt aplicabile şi situaţiilor prevãzute în alineatele precedente.
Serviciul de stare civilã va întocmi în registru un nou act de naştere al celui înfiat, în care cei care infiaza vor fi trecuţi ca pãrinţii sãi fireşti. Vechiul act de naştere se va pãstra, facindu-se pe el menţiune despre întocmirea celui nou.


Dupa intrarea în vigoare a Codului familiei, prin art. VI din Legea nr. 4/4 aprilie 1956 s-a statuat posibilitatea transformarii adoptiilor încuviintate înainte de 1 februarie 1954 în înfieri, cu toate efectele filiatiei firesti prin care, drepturile si îndatoririle înfiatului fata de parintii sai firesti si rudele acestora înceteaza, el devenind ruda cu rudele celui care înfiaza, ca un copil firesc al acestuia daca cel interesat face cerere în termen de un an de la data intrari în vigoare a acestei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil adoptat in anul 1948-poate participa la mostenirea parintilor adoptivi ori la mostenirea parintilor naturali. poate fi dublu mostenitor ? ContSters377560 ContSters377560 Speta: privind dreptul la mostenire al copiilului infiat in anul 1948. Neagu Maria (casatorita legal) este sora cu Tanase Caterina ( casatorita legal ) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! -in 1948 elena in varsta de 17 ani a fost adoptata ... Romeo84 Romeo84 Buna Ziua! -In 1948 Elena in varsta de 17 ani a fost adoptata cu efecte restranse de familia Popescu. -In 1952 aprilie Elena s a casatorit iar in decembrie ... (vezi toată discuția)