avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... donatie manuala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

donatie manuala

In cadrul unui partaj: sotia a primit o suma de bani de la parintii ei inainte de casatorie, dara fara a se incheia un act de donatie. Din acesti bani sotul a cumparat o masina si a inregistrat-o pe numele firmei lui la care este unic adm. Ce dovezi ar putea aduce sotia pentru a recupera macar ceva din masina? Are vreo pondere declaratia parintilor? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 13:47, 17 Martie 2009
Cum a cumparat masina pe firma, cu banii sotiei? A facut imprumut asociat? Daca a facut imprumut are dreptul la aceasta suma, sau chiar la toata suma daca reuseste sa dovedeasca ca masina a fost cumparata cu acei bani, ceea ce nu cred ca este posibil.
Firma a fost infiintata in timpul casatoriei? Daca da, as cere la partaj sa se partajeze partile sociale, iar un avocat destept ar putea demonstra ca ele sunt bunuri comune. Asa se vor imparti toate bunurile societatii ( cu conditia ca sotul sa fie asociat unic).

Dovezi... cred ca declaratia parintilor ar fi singura dovada posibila, si interogatoriul sotului care sa recunoasca cele sustinute de sotie.
Pur si simplu sotia i-am inmiinat banii, iar sotul i-a transferat in contul bancar al firmei sale la care este unic asociat. In acest sens, contabila sotului a incheiat un contract de imprumut intre sot si firma acestuia (in care s-a specificat ca persoana fizica imprumuta persoanei juridice respectiva suma, sub forma de creditare firma). Firma a fost infiintata in timpul casatoriei. Concretizez ca sotul a declarat ca va sustine in instanta ca nu a primit nici un leu de la sotie...


In cazul asta aveti dreptul la cel putin jumatate din suma imprumutata persoanei juridice. Dar eu as merge pe partajul partilor sociale, jumatate -jumatate, ca bunuri comune dobandite in timpul casatoriei. Asa puteti sa obtineti mai mult decat valoarea masinii, chiar jumatate din toate activele persoanei juridice. Cel putin il puteti determina sa va dea astfel ceea ce vi se cuvine de drept.
Eu nu vad cum sa dovedeasca... Ar putea merge, poate, unele prezumtii pe care sa le completati cu martori, dar parintii sotiei nu pot fi martori in partaj, nu permite legea... evident, se poate trece peste asta daca sotul e de acord cu audierea lor ca martori, dar ma indoiesc...
La fel pentru impartirea partilor sociale, e putintel dificil, nu imposibil... dar trebuie sa demonstrati ca si dv. ati contribuit la societatea respectiva.
Nu doamna trebuie sa dovedeasca ca partile sociale sunt bunuri comune, ci sotul trebuie sa dovedeasca ca sunt bunuri proprii. Fiind dobandite in timpul casatoriei, ele sunt prezumate a fi bunuri comune.

Alte discuții în legătură

Partaj firma la divort MarietaTM MarietaTM Divort fara copii. Sotul asociat unic la firma proprie infiintata in timpul casatoriei. Care sunt drepturile de care beneficiaza sotia din firma sotului si pe ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj kromred kromred Acum ceva timp eu si fratele meu am facut succesiunea dupa tatal nostru decedat. Fratele meu a decis sa-mi lase casa mie pentru o anumita suma modica as spune ... (vezi toată discuția)
Urgent......va rog florymarghi florymarghi buna ziua.am o intrebare;am un cont in banca si o masina pe numele meu.fiind bunuri personale proprii,in caz de divort se poate cere partaj pe ele?daca le trec ... (vezi toată discuția)