avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligatia de a acorda sumele cuvenite actualizate la ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligatia de a acorda sumele cuvenite actualizate la data platii efective

Politist decedat in cursul anului 2012.
Sotia solicita ajutoarele de deces prevazute de art. 24 din anexa VII la Legea 284/2010, dar IPJ refuza plata acestora.
Sotia depune actiune la Tribunal - Sectia contencios administrativ si fiscal, actiunea este admisa, cu obligatia unitatii de politie de a acorda "sumele de bani cuvenite actualizate la data platii efective".
IPJ face recurs la Curtea de Apel, dar recursul este respins ca nefondat. Irevocabil.

Intrebarea 1. Este suficient ca sotia sa solicite punerea in aplicare a Hotarararii Judecatoresti, ramasa irevocabila prin decizia respingerii ca nefondat a recursului? Devenind irevocabila hotararea este executorie de drept fara a fi necesara investirea cu formula executorie?

Intrebarea 2. Daca nu este executorie ce pasi trebuie sa urmeze sotia politistului decedat? In ce perioada IPJ trebuie sa raspunda solicitarii sotiei de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca?

Intrebarea 3. In actiune sotia politistului a solicitat "plata sumelor cuvenite, actualizate cu rata inflatiei si dobanzile aferente", insa in hotarare se prevede "plata sumelor cuvenite actualizate la data platii efective". Ce se intelege prin sintagma "actualizate la data platii efective", pentru ca cineva s a exprimat in sensul ca baza de calcul a sumei cuvenite va fi salariul de baza al politistului actualizat la data platii efective din 2013 si nu salariul de baza al politistului de la data decesului din 2012 actualizat cu rata inflatiei pana la data platii din 2013. Avand in vedere ca salariile bugetarilor au fost reintregite cu 25% ar fi mai convenabila actualizarea salariului de baza la valoarea din 2013 si nu indexarea cu rata inflatiei.
Deci cum se interpreteaza sintagma "actualizate la data platii efective" din hotararea judecatoreasca? Sotia poate avea optiune intr un sens sau altul?

Cel mai recent răspuns: pavelevap , utilizator 23:03, 1 August 2013
1. Nu se mai investeste cu formula executorie. sa faca o cerere simpla la registratura si sa pastreze numarul de inregistrare, prin care solicita plata sumei din hotarare.
2. este executorie. daca IPJ nu executa, sa mearga la un executor judecatoresc. va pune poprire pe conturile politiei.
3. actualizate cu rata inflatiei. asta o face departamentul juridic de la politie daca se executa de buna voie sau executorul judecatoresc daca se executa silit
multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a acorda sumele cuvenite actualizate la data platii efective pavelevap pavelevap Politist decedat in cursul anului 2012. Sotia solicita ajutoarele de deces prevazute de art. 24 din anexa VII la Legea 284/2010, dar IPJ refuza plata ... (vezi toată discuția)
Reactualizare suma Alina-Adriana Visirin Alina-Adriana Visirin De la ce data trebuie actualizata o suma de bani cu rata inflatiei, avand in vedere ca in ordonanta de plata instanta ordona: \"Someaza pe debitoare sa ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face - actualizare suma cu dobanda legala AndreoP AndreoP Buna ziua, Ma poate lamuri cineva in legatura cu termenul de prescriptie a unei datorii cu titlu de compensatie? Intrebarea mea este daca pot formula in ... (vezi toată discuția)