avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca in strainatate

Buna seara
Va cer sfatul intr o problema legata de legislatia muncii in Romania si in UE.
Pe scurt,in iulie 2005 am plecat in Franta,cu un contract de munca legal,inainte de aceasta data,am fost nevoit sa lucrez "la negru"la diferiti "patroni" in Romania,in diferite domenii,nici unul dintre acestia nu mi a facut un contract de munca,prin care sa pot beneficia de drepturile pe care le are un angajat,vechime,CAS,etc,asadar am plecat la munca,legal in Franta.In 2011 a trebuit sa ma intorc in tara,terminandu mi contractul in Franta.Din iulie 2005 pana in iulie 2011,au fost 6 ani in care am contribuit la fondul de pensii in Franta,la fondul de somaj,la asigurarile de sanatate,impozite si altele.
In 2012 m am angajat la MApN, ca sgp(soldat gradat profesionist),find primul meu loc de munca legal in Romania.
Intreband unii dintre superiorii mei daca mi se poate calcula,la "cartea de munca" si cei 6 ani de vechime din franta,raspunsul a fost foarte evaziv,mi s a raspuns:"adu toate actele traduse si m ai vedem","actele" insemnand toate documentele prin care pot dovedi legalitatea contractului din strainatate,pe care le am dealtfel,contract,extrase de cont,fluturasi de salar,etc.
Intrebare mea este: cui trebuie sa ma adresez si care este procedeul de urmat pentru a mi putea recupera cei 6 ani de vechime lucrati in afara tarii,tinand cont ca Romania a aderat la UE deabia in 2007?
In speranta ca voi primi un raspuns imbucurator,va multumesc anticipat,deasemeni si pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:35, 4 August 2013
Dacă vă referiti la perioada de contributie si la contributiile la fondul de pensii, vă pot spune că atunci când vă veti pensiona, veti beneficia de o pensie din Franta, echivalenta cu contributia dvs. la fondul de pensii.
Perioada respectiva poate fi considerata si vechime in munca, in intelesul timpului de angajare din momentul intrării în câmpul muncii.
1. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

2. Persoanele care au desfasurat activitati profesionale in Romania si in alte tari membre pot solicita acordarea dreptului la pensie atat potrivit legislatiei in vigoare la noi, cat si conform legislatiei din cealalta tara implicata.
Legislatia in vigoare la noi prevede ca stagiul de cotizare pentru obtinerea drepturilor de pensie, in cazul lucratorilor migranti, se calculeaza prin insumarea perioadelor de asigurare realizate in Romania cu cele de asigurare cumulate in alte state membre in care persoana respectiva a muncit.

Aceste perioade de cotizare trebuie confirmate de institutiile competente ale tarilor in care salariatul a fost incadrat cu un contract de munca.Drepturile la pensie comunitara sunt calculate proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.
multumesc mult pentru explicatii,dar mi a mai ramas o nelamurire de rezolvat,pentru a simplifica lucrurile,unde ma dresez? la casa judeteana de pensii? la directia muncii? de la colegii mei nu primesc de la doua persoane acelasi raspuns,din aceasta cauza va cer sfatul,a unor persoane avizate
inca o data,va multumesc pentru raspuns si timpul acordat
Puteti solicita informatii atat de la Casa de Pensii , dar si de la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la pensie fara a fi salariat radalexa radalexa In luna mai firma la care lucrez se inchide.Eu voi pleca in strainatate si voi munci acolo,sper cu contract de munca.Mentionez ca am 34 ani munciti legal in ... (vezi toată discuția)
Anii lucrați în ue pot fi recunoscuți și luați în considerare ca spor de vechime la o firmă din românia? Just-drept Just-drept Un roman daca a lucrat in afara, in zona U.E. timp de 6 ani, apoi s-a intors in Romania si si-a gasit un job la o firma, cum poate sa faca in asa fel ca ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! sunt angajată într-un spital din septembrie 1986 ... tomela tomela Bună seara ! Sunt angajată într-un spital din septembrie 1986 . În perioada mai 2016 - septembrie 2017 am lucrat legal în Marea Britanie . Am crezut că ... (vezi toată discuția)