Buna seara
Va cer sfatul intr o problema legata de legislatia muncii in Romania si in UE.
Pe scurt,in iulie 2005 am plecat in Franta,cu un contract de munca legal,inainte de aceasta data,am fost nevoit sa lucrez "la negru"la diferiti "patroni" in Romania,in diferite domenii,nici unul dintre acestia nu mi a facut un contract de munca,prin care sa pot beneficia de drepturile pe care le are un angajat,vechime,CAS,etc,asadar am plecat la munca,legal in Franta.In 2011 a trebuit sa ma intorc in tara,terminandu mi contractul in Franta.Din iulie 2005 pana in iulie 2011,au fost 6 ani in care am contribuit la fondul de pensii in Franta,la fondul de somaj,la asigurarile de sanatate,impozite si altele.
In 2012 m am angajat la MApN, ca sgp(soldat gradat profesionist),find primul meu loc de munca legal in Romania.
Intreband unii dintre superiorii mei daca mi se poate calcula,la "cartea de munca" si cei 6 ani de vechime din franta,raspunsul a fost foarte evaziv,mi s a raspuns:"adu toate actele traduse si m ai vedem","actele" insemnand toate documentele prin care pot dovedi legalitatea contractului din strainatate,pe care le am dealtfel,contract,extrase de cont,fluturasi de salar,etc.
Intrebare mea este: cui trebuie sa ma adresez si care este procedeul de urmat pentru a mi putea recupera cei 6 ani de vechime lucrati in afara tarii,tinand cont ca Romania a aderat la UE deabia in 2007?
In speranta ca voi primi un raspuns imbucurator,va multumesc anticipat,deasemeni si pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
14:35, 4 August 2013