avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz decontare cheltuieli facute pentru reparatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz decontare cheltuieli facute pentru reparatie proprietate comuna

Buna ziua.

Este vorba de un bloc de 50 de ani cu coloanele de scurgere, apa rece si apa calda de la bucatarie colmatate aproape complet. Pentru a nu se repeta istoria de anul trecut, cind un dop de mizerie de pe coloana a dus la refularea apei la mine in bucatarie si conform art.56, alin.(1), litera a) din Legea 230/2007, am schimbat tevile din dreptul meu (etaj 1), PVC la scurgere si PPA la apa rece si apa calda (vecinul de la parter a facut la fel) si am solicitat in scris comitetului executiv al asociatiei de proprietari decontarea cheltuielilor facute cu materialele din zona proprietatii comune – deci nu manopera, nu materiale din zona proprietatii private – conform art.45,alin.(3) din Legea 230/2007, art.44 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 si HG nr.400/2003, respectiv HG nr.1386/2003.
Raspunsul scris al administratorului si al presedintelui a fost naucitor: “…comitetul nu a fost de acord…, motivele fiind ca proprietarii de pe coloana dvs. (coloana bucatarii) nu au fost de acord cu schimbarea conductelor, iar suma nu poate fi restituita individual.”.
Deci una din legile de mai sus spune ca este infractiune sa nu iei masurile necesare in vederea mentinerii functionarii in siguranta a infrastructurii din proprietatea comuna; in paranteza fie spus, vecinul de la etajul 2, anuntat telefonic de mine sa schimbe si el conductele, nu a fost interesat si ma intreb in caz ca ma inunda, pe cine sau pe ce mai poate el sa dea vina, iar vecinii de la etajele 3 si 4 nu au fost acasa si nu i-a intrebat nimeni daca vor sau nu sa schimbe conductele.
Rugamintea mea la dvs. este sa-mi spuneti cum pot sa-i determin sa respecte legea si ori sa-i oblige pe cei de la etajele 2, 3 si 4 sa-si schimbe coloanele (repet, este un miracol ca apa mai circula prin coloanele acelea, o inundatie este iminenta), ori sa-mi deconteze materialele din zona proprietatii comune.

Multumim anticipat,
nscandal
Cel mai recent răspuns: nscandal , utilizator 19:18, 2 August 2013
1-
L nr 230/2007 CAPITOLUL VIII
Sanctiuni

Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;

HG nr 400 si HG nr 1386 nu opereaza in cazul L nr 230/2007,ele putand fi aplicate in cazul L nr 114/1991
2-Contraventiile si infractiunile pot fi constatate si consemnate de reprezentantii autoritatii statului in teritoriu
Partile comune intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari care detine responsabilitatea in interesul general al proprietarilor,sa asigure buna functionare a partilor comune constructii si instalatii din imobil
3-Exista mai multe variante de aplicat pentru indepartare risc inundatie
Daca amiabil vecinii nu inteleg sa participe la inlocuirea instalatiei,aveti varianta sa incheiati asigurare facultativa a locuintei si in caz de inundatie,solicitati asiguratorului deschidere de dosar de dauna
Asiguratorul va acorda c/v prejudiciul constatat,urmand a se institui cu actiune in regres impotriva partii vinovate

Multumim frumos.

Toate cele bune,
nscandal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)
Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de locatari jenip1 jenip1 locuim intr-un bloc cu 4 etaje cu cate 4 apartamente pe palier. 5 apartamente in coloana vor sa schimbe coloana de apa rece si calda si scurgerea. au ... (vezi toată discuția)