avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Depasire timp de lucru, amenzi abuzive ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Depasire timp de lucru, amenzi abuzive aplicate angajatilor

Lucrez la o firma de transport persoane.Am un contract de munca de 8 ore/zi pe o perioada determinata si un salariu minim pe economie dar in realitate lucrez zilnic 15-16 ore/zi iar salariul incasat la sfarsitul programului este 70 lei pe zi .
Tot in cadrul acestei firme se aplica amenzi soferilor din partea controlorilor de bilete(cazul in care acestia gasesc nereguli intre biletele de calatorie si numarul de calatori ),penalizari de 50%(10 zile lucratoare fara a incasa nici un ban) din salariul soferului in cazul in care soferul a fost parat de vre-un calator ca nu a emis bilet de calatorie dar se opreste si garantia in valoare de 500 euro pe care soferul este obligat sa o lase in momentul angajarii.
As dori sa stiu daca firma procedeaza legal prin depasirea timpului de lucru dar si prin amenzile aplicate soferului si oprirea garantiei din moment ce in contractul de munca nu se specifica nimic si in caz de ilegalitate ce solutii am?
Va multulesc !
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 22:02, 6 August 2013
mai intai remarc o neconcordanta in afirmatia dvs.
Munciti pe salariul minim pe economie , adica 750 lei - dar primit 70 lei /zi -inseamna ca munciti doar 11 zile / luna

In ce priveste amenzile care se aplica soferilor , acestea sunt prevazute in Ordonantele de guvern care reglementeaza transporturile rutiere - pentru a fi aplicate soferilor intr-un cuantum mai mic , si angajatorului in cuantum mult mai mare , chiar daca vinovat se face numai soferul .
Garantia de 500 euro , este foarte mica in comparatie cu media care se preactica in momentul de fata in acest domeniu.
Garantia nu are de a face cu contractul de munca , ci cu gestiunea pe care o aveti ( mijlocul de transport , bani , acte , carburant , bilete etc) - si presupun ca ati incheiat un contract separat pentru aceasta.
Pe de alta parte , ma indoiesc de faptul ca lucrati chiar atat de mult , din moment ce activitatea dvs. trebuie sa fie inregistrata pe diagramele tahograf, zilnic , iar orice depasire a duratei de maxim 9 ore a programului zilnic de lucru ar aduce santiuni usturatoare atat pt dvs. ca sofer cat si pt firma , putand duce la retragerea licentei de transport
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Contractul este incheiat astfel 8 ore si salariul minim dar eu lucrez 22-24 zile pe luna si sunt platit 70 lei /zi adica cu un salariu de aprox.1400 lei. Pentru garantie nu s-a incheiat contract iar traseul pe care lucrez are o distanta mai mica de 50 de km si nu necesita diagrama sau tahograf.
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
cora_coco, utilizator
nu e chiar legal sa va impuna sa munciti peste program. Dar din moment ce aveti incheiat CIM de 8 ore/zi pe salalriul minim pe economie, iar dvs primit apropape dublu , diferenta ar trebui sa rezulte de undeva , ma gandesc .
Eu cred ca e mai degraba cazul sa discutati cu angajatorul , daca nu sunteti multumit de conditiile de lucru , decat sa faceti alte demersuri. Peste tot e greu in transporturi , din pacate.
Multumesc frumos pentru ajutor !
O seara placuta !
Daca la sfarsitul luni,la lichidare ,ati fi primit salariul minim pe economie prestand 16 ore pe zi,v-as fi dat pasii de urmat pentru a va obtine dreptul legal Fiind retribuit cu 70 ron pe zi,pentru 20 zile lucrate primind 1400,simplu ca buna ziua. Ati invatat regula de trei simpla ,aplicati-o !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rar sofer profesionist zdb zdb buna daca un sofer profesionist (angajat cu forme legale la o firma pt transport personal) primeste o [b]amenda rar pt depasirea orelor de ... (vezi toată discuția)
Salarizare soferi camion ncris78 ncris78 Buna ziua. Cum se ponteaza soferii de camion? Se trec exact orele lucrate, dupa diagrama tahograf? Doar orele efectiv conduse se considera ore lucrate? In ... (vezi toată discuția)
Cu marfa pana in grecia monii23 monii23 Buna ziua. O firma, dar nu de transport, ci pe cont propriu trebuie sa duca marfa inapoi storno in grecia. Trece masina cu soferul prin Bulgaria si ... (vezi toată discuția)