avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Extras de carte funciara pentru vanzare teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Extras de carte funciara pentru vanzare teren

Posed de mai mult timp in Ilfov un lot de teren construibil, care are deschidere la 2 strazi: un drum privat de acces in indiviziune (din dezmembrare) si un drum public creat recent. Ambele deschideri au cca 30 m.

Din cauza unei imprecizii in CVC (care precizeaza doar procentual cota parte din drumul privat de acces) e putin mai complicat sa obtin intr-un timp scurt un extras de carte funciara pentru drumul de acces (dupa cumparare am intabulat doar terenul).

Dat fiind ca prin existenta noului drum public accesul la teren este oricum asigurat, este posibila, in cazul ca vreau sa vand terenul, incheierea unui CVC notarial folosind doar extrasul pentru teren, nu si pentru cota din drum?
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
enverhoxha, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 11:57, 4 August 2013
este normal sa aveti numai o cota parte indiviza din drumul privat, e o chesti abstracta tocmai pentru ca toti il folositi.
pentru vanzarea terenului care se face totodata cu accesoriul sau, adica cota parte indiviza din dreptul de proprietate asupra drumului privat, trebuie sa va intabulati cota parte in cartea funciara asupra drumului. intabulati-va dreptul de coproprietate si gata, nu mai e nicio problema la vanzare
Problema e ca in CVC e mentionat doar procentajul din drumul de acces (ex. 10%), nu si suprafata efectiva a cotei (ex. 100 mp).
La momentul tranzactiei, proprietarul nu facuse inca dosar cadastral pentru drumul de acces. Astazi drumul are numar cadastral, dar eu nu am in actul de proprietate decat un procentaj, nu un numar de metri patrati.
Se pare ca asta poate crea dificultati. De unde si ideea de a le ocoli profitand de existenta drumului public.
Daca citeati mai bine, am zis ca e NORMAL sa fie asa, se numeste coprorprietate. Fiecare coproprietar are o cota parte indiviza din bun, dar nu se individualizeaza material, ca atunci nu ar mai fi coproprietate. Daca vreti un raspuns mai pe babeste, legea spune ca in fiecare molecula din acel teren dmv aveti acei 10% tocmai pentru a asigura tuturor folosinta intregului teren, adica sa puteti merge cu masina pe tot terenul, nu doar pe 5 mp ca doar nu sunteti cangur sa sariti de la sosea direct in curte.
Nu exista nicio dificultate la vanzare. Va vindeti acea cota parte indiviza odata cu terenul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii. Valentin2222 Valentin2222 Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces ... (vezi toată discuția)
Schimbare in cvc a statutului terenului aferenr unui apartament Iag Iag Iag Iag Se da urmatoarea speta: Se vinde un apartament cumparat in 1974 de la ICRAL, luat in rate de la CEC. Exista dovada achitarii platii si declaratie de la CEC. ... (vezi toată discuția)
Cadastru / intabulare teren / drum acces helgapopa helgapopa In 2004 am cumparat un teren de 500 mp net, rezultat dintr-o lotizare-dezmembrare. In acelasi contract de vanzare-cumparare era inclusa si cota-parte din ... (vezi toată discuția)