avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie catre ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie catre ITM

angajatorul meu nu doreste sa imi acored concediul legal atunci cand doresc eu si spune ca nu este normal ca atunci cand un angajat isi ia concediu 10 zile legale sa stea 14 zile acasa(ultimul week-end).Considera ca atunci cand un angajat isi ia concediu 10 zile trebuie sa stea acasa 12 zile nu 14 cum e normal.As dori sa stiu cum pot proceda mai departe in acest caz.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 3 August 2013
Sesizati ITM-ul si/sau Inspectia Muncii , institutii care au ca atributii controlul aplicarii unitare a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.

Sesizarea catre ITM se poate face :
- online
- prin depunere la registratura institutiei
- prin posta cu confirmare de primire

De asemenea, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului dvs.
Din Codul muncii:

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Art. 39 alin. (1) lit. c) din Codul muncii consfinteste dreptul la concediul de odihna drept un drept fundamental acordat salariatului, dobandit la incheierea contractului individual de munca.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni. in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

In temeiul art. 145 alin. (2) din Codul muncii, "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".

La 10 zile lucratoare de CO inseamna ca se sta 14 zile calendaristice, in general.

Daca societatea isi desfasora activitatea , in mod normal, sambata si duminica, atunci un salariat care are 10 zile lucratoare de CO va sta acasa 12 zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Concediu cristinablazs cristinablazs buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de odihna...in 7.12.2012 am revenit la munca din CCC(2ani) si as dorii sa stiu dupa cat timp as putea sa ... (vezi toată discuția)