avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eliberare copii simple inscrisuri - procedura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Eliberare copii simple inscrisuri - procedura

am nevoie de niște copii simple după înscrisuri dintr-un dosar judecat in urma cu cativa ani, dar nu mă pot deplasa personal la arhivă cu cererea.
am înțeles că trebuie să platesc 0,2 lei/pagină și să trimit plic autoadresat.

întrebări:
- unde plătesc banii ăstia?
- alte taxe mai sunt?
- e obligatoriu să precizez clar ... "pagina 2, 23, 43 ...din dosar" sau este destul să scriu "interogatoriul martorului X", "probele Y"?
Cel mai recent răspuns: lara12 , utilizator 19:23, 4 August 2013
Intr-adevar, conform OUG80/2013 (taxele de timbru)
i) cererile pentru eliberarea de copii simple de pe înscrisurile aflate la dosar, atunci când sunt efectuate de către instanţă se taxeaza cu 0,20 lei/pagină;

Art. 40 - (1) Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei (in acest caz, dvs.) în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru", al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.

Cu alte cuvinte, taxa se achita la primaria de care apartineti.

Ideal ar fi sa puteti indica paginile pe care le doriti. Dati un telefon in prealabil la arhiva instantei (daca aveti acces la internet, gasiti usor nr. de telefon) si poate aveti noroc sa dati de o persoana calma acum in vacanta judecatoreasca si care sa aiba rabdare sa verifice dosarul ptr dvs.si sa va indice ce pagini sa treceti in cerere. Ori, mai bine, rugati-o macar sa va indice nr total de pagini si daca va permiteti financiar, cereti copierea intregului dosar.
credeți că dacă nu mi s-ar fi închis de câteva ori telefonul în nas înainte să mă lămuresc, v-aș mai fi pus intrebările?:) mi s-a strigat ceva legat de o taxă de 5 lei dar nu mi s-a zis ce reprezinta, unde s-o platesc etc. nu a precizat dacă trebuie să indic paginile sau e destul să cer tot ce-a depus partea adversa la dosar. speram să mă lămuresc aici.

și încercam doar să sar peste etapa cu procură notarială la un cunoscut care să consulte dosarul și să ceară-n locul meu câteva hârtii.

vă mulțumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
lara12, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copie act - din dosar - judecatorie oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Trebuie sa cer o copie dupa un act redactat de Primarie, dintr-un Dosar aflat la Judecatorie. Va ... (vezi toată discuția)
Taxa si timbru judiciare pentru cerere expediere la domiciliu decizie tribunal, ca, iccjr svneagu svneagu Buna ziua, am o problema - cu toate ca pana azi am primit acasa decizii ale tribunalelor, curtilor de apel si ICCJR (ultima din 15.07.2013 precizeaza ca in ... (vezi toată discuția)
Solicitare sentinta legalizata prin posta Ares-3 Ares-3 Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere pentru obtinerea prin posta unui exemplar legalizat al unei sentinte. Daca are importanta pentru timbrare, ... (vezi toată discuția)