avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de plata semnat - plata cash, fara retinere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de plata semnat - plata cash, fara retinere din salar

Buna ziua,

Inventarul efectuat in cadrul societatii in care lucrez s-a soldat cu minus in gestiune, compus din produse expirate si produse lipsa. In urma acestui inventar ni s-au trimis mie si colegilor mei angajamentele de plata pe care ni s-a spus sa le semnam, fara prea multe detalii.

Angajamentul a fost facut pe 6 luni, din care am achitat 2 transe.

Dubios este faptul ca aceste plati nu se retin din salar, ci trebuie sa le achitam cash, cu chitanta din partea societatii (mentionez faptul ca colaborez cu aceasta societate pe PFI).

Intre timp m-am hotarat sa parasesc compania si ma intereseaza cat de corecta este aceasta modalitate de recuperare a prejudiciului, avand in vedere si faptul ca ni s-au imputat produse expirate.
In plus, ma intereseaza daca, o data ce am parasit compania, trebuie sa platesc restul angajamentului - daca nu o fac, ce se poate intampla (in angajament era precizat faptul ca daca parasesc compania, trebuie sa restitui toata suma ramasa)?

Multumesc pentru eventualele raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 27 Noiembrie 2013
Legea prevede ca retinerile pe statul de plata se pot face doar in baza unei hotarari judecatoresti. Adic, dupa un proces. Tocmai pentru a evita acest lucru, societatile solicita angajatilor sa plateasca in mod benevol si voluntar in casieria societatii prejudiciile cauzate. Daca angajamentul de plata pe care l-ati semnat nu este notarial, ci doar sub semnatura privata, inregistrat/ori neinregistrat la societate (nr./data), va recomand sa depuneti de urgenta o contestatie scrisa, inregistrata la societate (daca refuza inregistrarea, o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire) asupra masurii prin care vi s-au imputat unele sume in urma inventarului, mentionand faptul ca angajamentul de plata a fost semnat din eroare, ca nu va recunoasteti nici o vina si ca nu intelegeti sa mai achitati nici o suma. Solicitati totodata sa vi se inapoieze si sumele achitate deja, fara temei, mentionand numarul si data chitantelor. Pastrati cu grija chitantele primite. In mod sigur nu veti primi banii inapoi, dar nici nu vor insista sa va ceara restul de bani.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si in baza acestuia nu se pot face retineri din salariu.


Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si in baza acestuia nu se pot face retineri din salariu.




asta inseamna ca odata facut angajamentul , daca plata nu mai este facuta , trebuie un ordin judecatoresc pentru a obliga persoana respectiva sa plateasca restul sumei?
Intr-adevar, trebuie obtinuta o hotarare judecatoreasca irevocabila pentru a se putea face retineri din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare dupa un inventar mcvarual mcvarual Buna seara! Lucrez intr-un market(produse alimentare), care apartine unei firme.Aceasta firma are market-uri in doua localitati.Intr-o localitate este un ... (vezi toată discuția)
Gestiune comuna la serviciu - oprire bani din salariu in urma inventarului Edvinn Edvinn Buna ziua, Am un job in vanzari, unde gestiunea este comuna, iar in urma inventarului sunt lipsuri gestiune, in cauza oprindu-mi o mica suma de bani pe o ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)