Sunt angajat la o firma de constructii ocupand functia de Expert SSM. As dori sa stiu daca ma angajez part-time la o alta firma cu 1 ora/zi ce experienta profesionala acumulez? Aceasta experienta imi trebuie pentru autorizarea ca diriginte de santier. Eu daca lucrez 1 ora/zi timp de 3 ani, experienta profesionala acumulata este de 3 ani?
Depinde ce prevad normele privind autorizarea ca diriginte de santier. Daca pentru autorizare este suficient sa ocupati un anumit post timp de 3 ani in sensul de a avea continuitatea unui contract de munca pe acel post timp de 3 ani fara a avea importanta numarul de ore, sau este necesar un numar de ore efectiv acumulate. De principiu, sunt de parere ca veti acumula 3 ani experienta, insa e o interpretare putin fortata.
Procedura din 13.05.2011 de autorizare a diriginţilor de şantier
Pot solicita autorizarea ca diriginte de şantier absolvenţii de şcoli tehnice militare - studii de lungă durată - în una dintre specializările menţionate în tabelul prevăzut la alin. (4) dacă îndeplinesc condiţia de experienţă profesională minimă.
(3) Prin experienţă profesională se înţelege durata exercitării efective şi legale a activităţii de proiectare, execuţie şi/sau consultanţă în construcţii în domeniile/subdomeniile de autorizare prevăzute la alin. (4).
(4) Domeniile/Subdomeniile în care se autorizează diriginţii de şantier, cerinţele obligatorii privind studiile, respectiv domeniul şi specializările, precum şi experienţa profesională minimă necesară sunt prezentate în tabelul de mai jos:
NU AM GASIT NICAIERI IN NICI O LEGE CUM SE ACUMULEAZA EXPERIENTA PROFESIONALA.
EXISTA UNDEVA SPECIFICAT CUM SE ACUMULEAZA EXPERIENTA PROFESIONALA ( IN ANI SAU IN ORE)? IN PROCEDURA DE AUTORIZARE A DIRIGINTILOR DE SANTIER SCRIE EXPERIENTA PROFESIONALA MINIMA ESTE DE 5 ANI ( NU SCRIE NIMIC DE ORELE PE CARE TREBUIE SA LE ACUMULEZI)
Nu exista nicun text de lege care sa prevada modul de calcul al vechimii in specialitate. Vechimea în specialitate constituie perioada de timp în care o persoană a lucrat în activităţi corespunzătoare funcţiei (meseriei) în care urmează să fie încadrată sau promovată; de fapt ea este vechime în meserie (pentru muncitori) sau în funcţie (pentru celelalte categorii de personal).
Potrivit art.106 alin.1 C.mun., salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.