Persoana X a solicitat instantei printr`o actiune de constatare a dreptului de proprietate avand la baza un antecontract de vanzare cumparare realizat cu ceva timp in urma. in speta, actiunea a fost finalizata prin hotarare definitiva si irevocabila in care se se specifica, ca aceasta hotarare tine loc de vanzare-cumparare. Urmand ca X sa intabuleze pe numele sau aparamentul la serviciul intabulari i s-a solicitat sa prezinte de la organul financiar dovada achitarii impozitului pe valoarea tranzactionata. mentionez faptul ca, la instanta de fond, lui X i s-a invederat sa achite taxa judiciara de timbru calculata in raport cu suma tranzactionata, taxa de timbru ce a fost achitata in valoare de 1275 RON (calculata tot la valoarea tranzactionata). Considerati ca este corect a se achita si impozit pe valoare de tranzactie atata timp cat respectiva hotarare este un act realmente identic cu unul de vanzare cumparare intocmit de un notar?
Buna ziua,
ma aflu intr-o situatie similara. detin o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care tine loc de contract de vanzare-cumparare. Vanzatorul nu a achitat impozitul pe tranzactia imobiliara, iar eu acum nu imi pot intabula apartamentul. Momentan ma plimb intre OCPI si Finante (mai bine zis sunt trimisa dintr-o parte in alta).
Asi vrea sa stiu daca a mai intalnit cineva o astfel de situatie si ce se poate face. Ce este si mai grav este faptul ca in cartea funciara apare tot vechiul proprietar, care ar putea sa mai vanda o data apartamentul, sau sa-l ipotecheze.
D-le Romascanu, Dvs. ati rezolvat ceva? Daca da, va rog sa-mi spuneti cum ati procedat.