avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere acte proprietate pt un teren pe care nu are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere acte proprietate pt un teren pe care nu are nimeni acte!

Buna ziua,
Care sunt pasii de urmat si cum se poate rezolva aceasta situatie:
In 90’ cand s-au impartit terenurile, langa terenul nostru era o bucata de teren, care nu era a nimanui, nu are titlu de proprietate, ramasa in aceiasi tarla, la margine, nimeni nu a dorit sa o ia, nici cu titlu,nici fara titlu de proprietate deoarece era numai nisip si nu se putea cultiva nimic!
Noi am luat acel teren , eu cu bunicul si bunica, eu aveam 7 ani atunci, si am muncit cot la cot 23 de ani acel teren, am adus camioane, la propriu, de balegar pt a face pamantul sa fie cat de cat fertil, pt ca doar pir (iarba) crestea acolo!
Am vrea sa facem acte pe acel teren care stim sigur ca nu apartine nimanui!
Exista si care e varianta legala prin care putem face asta, avand in vedere ce am relatat mai sus?
Ma intereseaza (desi acum nu este cazul) si cum pot evita alte piedici din partea altora, alte persoane rau intentionate, daca ar afla ca acel teren nu are acte si ar dori sa il obtina respectivii? Adica noi avem prioritate avand in vedere ca il muncim de atatia ani? Toate lumea stie lucrul acesta in zona.....ei cred ca avem si acte!
Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: 83tzutzu , utilizator 14:02, 5 August 2013
E important de stiut daca imobilul despre care faceti vorbire este inscris sau nu in cartea funciara si cine este proprietar tabular. Daca nu este intabulat, atunci puteti deveini proprietar tabular prin efectul uzucapiunii.m
Conform noului cod de procedura civila:
Art. 930. Uzucapiunea extratabulară

(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c)imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Multumesc pentru atentia acordata!
Terenul nu este intabulat!
Cui ar trebui sa ma adresez pentru acest lucru, care este autoritatea competenta pentru a-mi acorda acest drept de proprietate?
Se mai plateste ceva din pretul terenului catre stat, primarie etc, sau nu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum intru in proprietatea unui teren? 83tzutzu 83tzutzu Buna ziua, Doresc sa intru in proprietatea unui teren care nu este intabulat si pe care il muncesc de 23 ani. Cui ar trebui sa ma adresez pentru acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie a unui teren Constantin0101 Constantin0101 Buna ziua,. Se poate intra in posesia unui teren daca sunt platitorul de taxe pe acel teren de Mai bine de 10 ani ? Bunicul me (defunct) Este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Autoritate competenta punere in proprietate + pasii de urmat! 83tzutzu 83tzutzu Buna ziua, Doresc sa intru in proprietatea unui teren care nu este intabulat si pe care il muncesc de 23 ani. Cui ar trebui sa ma adresez pentru acest ... (vezi toată discuția)