avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Publicatie de vanzare , dosar din 2012, posibil abuz ...
Discuție deschisă în Executare silită

Publicatie de vanzare , dosar din 2012, posibil abuz executor!

Buna ziua, am participat la o licitatie a unei case unde am avut surpriza ca executorul sa-mi spuna in fata ca el nu ne va declara adjudecatari, considerand suma licitata ca fiind derizorie.
Executorul a solicitat minim 30% din valoarea de evaluare a bunului pentru a ne declara adjudecatari motivand ca asa cere noua lege si ca el nu vrea sa-si murdareasca numele fiind foarte posibil ca debitorul sa depuna contestatie.
Cu alte cuvinte am inteles ca tine mult sa nu-i fie patata reputatia...

Precizez ca bunul a fost evaluat in 2010 iar dosarul de executare e din 2012. Pretul de pornire la licitatie 235542RON( 75% din 314056RON), eu am oferit 71000RON fiind cea mai buna oferta! Era a 9-a Publicatie de vanzare si pana acum am fost singurii participanti.
Nu am avut incotro fiind constransi de executor si de lipsa informatiilor si a trebuit sa ofer un 92000RON.
Dosarul fiind din 2012 nu se liciteaza conform vechii proceduri?
Cine si cum stabileste daca o suma e derizorie?
O suma care acopera creanta bancii, cheltuielile de executare si mai ramane si debitorului ceva poate fi considerata derizorie?

Ma intereseaza daca:
- executorul a procedat corect, el a fortat si obtinut o suma de aproximativ 28% din evaluare
-legat de evaluare, nu ar fi trebuit refacuta atata timp cat se bazeaza pe fals( ex: parterul e calculat in evaluare ca fiind construit din caramida si grinzi betonate, in realitate fiind construit pe lemn) si preturile din calculatie fiind neactualizate.
-astazi am reusit sa gasim diferenta de bani si am achitat integral pretul licitat.Ce ar trebui sa facem mai departe?
-daca licitatia e asimilata unei vanzari si impozitata ca atare nu ar trebui ca executorul sa solicite si evaluarea energetica a casei?

Multumesc,
Stefan
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 20:12, 11 August 2013
Domnule Stefan,

ma bucur sa vad ca nu sunteti numai debitor ci si un fericit adjudecatar. Ca si debitor ipotecar stiti si dvs cum se desfasoara o licitatie si ca, teoretic, executorul este obligat sa vanda la un pret cat mai bun. Nu cred ca, debitor fiind, vi s-ar mai fi parut abuziv ca executorul incearca sa obtina un pret cat mai mare. Dimpotriva.
Nu vad abuzul, mai ales nu vad cum dumneavoastra ati putea considera asta un abuz.
Mai departe, asteptati sa vi se elibereze actul de adjudecare. Deschideti rol fiscal, mergeti si va intabulati la CF. Platiti impozitul pentru fostul proprietar sau va judecati cu CF-ul ca sa va intabuleze.
Sa o stapaniti sanatos!
Va multumesc de urare stimate domn, ar fi fost util pentru mine sa-mi raspundeti la intrebare nu sa incercati sa gasiti scuze emotionale. Emotional, m-am simtit lucrat de executor.
Executorul pe dosar de executare din 2012 si cu toate ca creditorul-banca a fost deacord cu suma oferita initial de mine(71000RON) nu a vrut sa ma declare adjudecatar. A fortat si obtinut cum spune legea 30% din pretul de evaluare. Acesta e abuzul facut de executor, cred ca in cazul de fata se mergea pe legea veche.
Daca sunteti de specialitate va rog sa-mi spuneti ce ar fi trebuit sa fac, de exemplu sa solicit executorului sa incheie procesul verbal cu suma oferita de 71000RON si in rest sa treaca ce vrea el acolo iar banca sa conteste decizia executorului? Cat ar fi durat aceste lucruri pana sa fiu declarat adjudecatar?
Alta intrebare nu am pentru dvs.
Multumesc
PS de ce ma sfatuiti sa platesc eu impozitul pe vanzare?
Frumos ar fi fost sa ma sfatuiti sa solicit executorului ca acea suma sa fie trecuta la dezbaterea finala a impartirii banilor si retinuta din suma ce se cuvine debitorului.
Se pare ca experienta de debitor nu v-a ajutat deloc. V-am cam raspuns la intrebare domnule, dar se pare ca refuzati evidenta raspunsului. Nu aveti niciun drept, stimate adjudecatar, ca sa platiti un pret derizoriu, asa cum doriti dvs. pentru a achizitiona un imobil. Este hilara actiunea pe care doriti sa o faceti, dar puteti sa o incercati.
Executorul avea in buzunar cererea de suspendare a executarii silite. Daca nu ofereati cat a stabilit banca, nu se vindea. Punct.
Faptul ca interesul dvs personal nu coincidea cu interesul creditorului si al debitorului, nu are nicio importanta. Dvs nu aveati niciun drept in afara de acela de a oferi un pret considerat suficient de catre creditor. Sunt multi cei care, asemeni dvs, cauta sa cumpere imobile la preturi de nimic, ca sa profite de necazul altora. Din fericire, de cele mai multe ori, astfel de lucruri nu sunt posibile.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
ContSters214341, utilizator
Din pacate, aveti dreptate, experienta .... de debitor chiar nu m-a ajutat.
Va multumesc pentru incercarea dvs.
Este trist. Ati scapat o oportunitate imensa. Dintr-o astfel de experienta trebuie sa invatam cat putem de mult. Din absolut toate punctele de vedere. Ar trebui sa stiti ce urmeaza, pana veti intra in posesia imobilului, gandindu-va la ce planuri aveati dvs cu propriul imobil, executat silit.
Cat despre multumiri, pastrati-le!

Alte discuții în legătură

Intrebari referitoare la o licitatie la executor judecatoresc omisi omisi Buna seara. Vreau sa cumpar un imobil casa + teren dat in executare la executor judecatoresc de catre o banca. Pretul actual este mai mic cu 25% fata de ... (vezi toată discuția)
Licitatie crismiti crismiti Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit: 1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai ... (vezi toată discuția)
Care este pretul minim de vanzare a unui imobil prin executare silita cristap cristap Am un credit ,pe care nu l-am mai putut achita,binenteles girat cu un imobil.Acuma am fost somat la plata si urmeaza executarea silita a acestuia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)