avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... se poate angaja raspunerea penala a actionarilor sau ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

se poate angaja raspunerea penala a actionarilor sau asociatilor ?

1)Se poate angaja raspunerea penala a actionarilor sau asociatilor pentru debite neachitate in baza unor contracte comerciale, in afara de cazul in care urmare a deschiderii procedurii de insolventa, lichidatorul angajeaza respunderea administratorului sau consiliului de administratie?
2)se poate angaja raspunderea penala a actionarilor sau asociatilor pentru debite neachitate in baza unor contracte comerciale?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 17:12, 21 Martie 2009
In ambele cazuri, poate fi antrenata ddoar raspunderea persoanelor care se ocupa cu administrarea societatii, este mandatata de actionari si asociati sa oblige societatea la asumarea derularii afacerii astfel incat rezultatul sa fie inregistrarea de profit. In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, asociatii si actionarii vor avea de suferit in sensul reducerii sau imposibilitatii acordarii i dividentelor, dar nu vor putea fi trasi la raspundere daca nu exista contracte ( de munca, prestarii servicii, etc.) incheiate cu societatea si in care aceste persoane sa presteze o anumita activitate, efectuata defectuos, astfel incat prejudiciaza societatea. In acest caz, fiecare va raspunde in limitele contractului perfectat.
Lege nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolvenţei

Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului pitigoimocanumihaela pitigoimocanumihaela In cadrul unei societati cu raspundere limitata, care are asociat unic, diferit de administratorul numit, ce raspundere ii revine administratorului?Pana unde ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului AMIVA AMIVA Buna ziua, Sunt administratorul unei firme de comert cu ridicata, in care sunt si actionar, care a inceput sa aiba probleme determinate de scaderea vanzarilor ... (vezi toată discuția)