avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CCC

Buna ziua,
Am citit discutiile din forum in legatura cu revenirea din concediu creste copil. Am o "mare" problema si as dori sa ma ajutati. Am nascut in septembrie 2010 am ramas acasa 2 ani, dupa care am fost nevoita sa prelungesc pana la varsta de 3 ani pe motive medicale, iar in septembrie trebuie sa-mi reiau activitate. Am aflat de la fostii colegi ca firma la care am contract e in proces de lichidare. Stiu ca patronul nu poate sa inchida firma pana cand nu ma intorc la lucru. As dori sa stiu exact ce drepturi am. In mod normal stiu ca angajatorul e obligat sa ma reprimeasca la lucru, dar nu are obligatia de a ma tine maxim 6 luni datorita faptului ca am nascut inainte de 2011. Din cate stiu are obligatia de a-mi acorda preaviz in cazul lichidarii. Vreau sa stiu daca am dreptul la salarii compensatorii ( in cazul in care acestea sunt prevazute in Reg. Intern/CCM )si daca am dreptul sa solicit consultarea acestora pentru a vedea ce prevad cu privire la concediere.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 3 Septembrie 2013
daca sunt trecute salarii compensatoprii in ROI SI CCM AVETI DREPTUL DE A BENEFICIA DE ELE ,
1. Firma isi poate inceta activitatea si inainte de a reveni dvs. la locul de munca.

2. Cand ati semnat contractul individual de munca (CIM) trebuia sa vi se prezinte si contractul colectiv de munca (CCM) si Regulamentul intern sa luati la cunostinta de continutul lor.

3. Daca nu vi se da sa le vedeti atunci puteti apela la ITM unde trebuie sa fie un exemplar din CCM (daca el exista si este de actualitate).
Aveti dreptul la salarii compensatorii daca acestea sunt prevazute in Reg. Intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

La revenirea din CCC daca societatea nu a fost radiata, vi se va inmana preavizul de 15 zile lucratoare, conform art.85 alin.6 din Legea nr.85/2006.

Pe durata preavizului aveti dreptul la reducerea timpului de munca , fara a va fi afectate drepturile salariale, numai daca asa ceva este prevazut in Reg. Intern sau in ccm aplicabil angajatorului.
In caz contrar, durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m.
Buna ziua,
Am primit o decizie prin care m-au anuntat ca s-a desfiintat postul pe motive de dificultate economica in baza art. 65 1 codul muncii. Totodata mi-au trimis si o notificare prin care imi transmit ca incepand cu data de 4.09.2013 inceteaza raporturile de munca contractuale dintre angajat si angajator,fara sa-mi comunice durata preavizului in caz de concediere( fara respectarea art. 75 codul muncii cu privire la preaviz.) Am primit si o adresa prin care ma informeaza ca societatea nu mai desfasoara activitate economica si ca nu mai are angajati si ca imi desfac contractul de munca in baza art. 65 1 Codul muncii si ca imi vor pune la dispozitie actele necesare pentru somaj.
As dori sa stiu daca au procedat corect sau pot sa ii dau in judecata pentru nerespectrarea prevederilor Codului Muncii cu privire la art. 75.(preaviz). In caz de conflict de munca trebuie sa ma reprezinte un jurist/avocat sau pot sa ma reprezint singura?Ce pasi trebuie sa urmez : dare in judecataconflic de munca etc.?
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
Larisa-Lory, utilizator
Larisa-Lory a scris:

Buna ziua,
.....
As dori sa stiu daca au procedat corect sau pot sa ii dau in judecata pentru nerespectrarea prevederilor Codului Muncii cu privire la art. 75.(preaviz). In caz de conflict de munca trebuie sa ma reprezinte un jurist/avocat sau pot sa ma reprezint singura?Ce pasi trebuie sa urmez : dare in judecataconflic de munca etc.?


1. Prin neacordarea preavizului angajatorul a procedat nelegal ceea ce atrage nelegalitatea deciziei contestate.

2. In art. 76 lit. b Codul Muncii se prevede obligatia angajatorului de a cuprinde in decizia de concediere durata preavizului. Reglementarea are un caracter imperativ, statuand obligatia angajatorului de a stabili si, implicit, de a acorda un termen de preaviz in cazul concedierilor intemeiate pe dispozitiile art. 65 Codul Muncii.
Neindeplinirea acestei obligatii produce o vatamare salariatului, prin pierderea vechimii in munca aferenta perioadei de preaviz(in speta de minim 20 de zile lucratoare), respectiv a stagiului de cotizare, in vederea pensionarii.

3. La Tribunal va puteti reprezenta singura, insa in recurs, cererile și concluziile părților nu pot fi formulate și susținute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepția situației în care partea sau mandatarul acesteia, soț ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licențiată în drept, potrivit prevederilor art.13 alin.2 C.proc.civ..

4. Pasi actiune in instanta
- formularea cererii de chemare in judecata
- depunerea acesteia la Tribunalul in raza careia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc - post desfiintat de angajator ionela15 ionela15 Buna ziua as dori si eu sa stiu mai pe etape care ar fi pasii ce trebuie urmati la reintoarcerea din CCC(mentionez ca in timpul CCC acea functie pe care am ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru inchis unde ma prezit la lucru din ccc Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, punctul de lucru unde mi-am desfasurat activitatea pana a ramane in CCC a fost desfiintat pe perioada cat am fost in CCC. De maine trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)
Concedierea prin desfiintarea unui post DeliaStefanescu DeliaStefanescu Buna ziua, In compania in care lucrez s-a anuntat procesul de restructurare. Astfel cativa angajati care fac parte dintr-un anumit grup, de exemplu eu fac ... (vezi toată discuția)