avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea prin desfiintarea unui post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea prin desfiintarea unui post

Buna ziua,

In compania in care lucrez s-a anuntat procesul de restructurare. Astfel cativa angajati care fac parte dintr-un anumit grup, de exemplu eu fac parte din grupul Team Leader pe intreg departamentul, au primit instiintare ca vor face parte din procesul de restructurare al intregului departament. Astfel fiecare Team Leader va avea un interviu si rezultatul acestui interviu impreuna cu performanta sa in ultimul an, desi nu s-a facut inca evaluarea anuala, va obtine un procentaj. Angajatul cu procentajul cel mai mic din grupul ales va fi concediat. In momentul in care va fi anuntat ca este concediat, vor urma 20 de zile lucratoare de preaviz.
Doamna de la HR nu a dorit sa ne dea raspunsuri foarte exacte, de exempli de cate persoane concediate este nevoie sau daca aceste persoane vor beneficia de salarii compensatorii si care este minimul oferit...
Intrebarea mea este urmatoarea, ce informatii ar trebui sa stapanesc in momentul in care, in urma interviului, ei considera ca eu voi fi concediata? Exista precizari despre drepturile angajatului in aceste situatii? si daca da, care sunt acestea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 14 Octombrie 2012
1. Codul muncii spune urmatoarele:

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).

Art. 76
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Art. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.

2. - Asadar veti beneficia de un preaviz de minimum 20 zile lucratoare (numarul exact este inscrie in contractul individual de munca la "L.Alte clauze, lit.b)").
- Eventualele salarii compensatorii si alte beneficii sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii in care lucrati sau in Regulamentul intern al acesteia, acte de care trebuia sa luati la cunostinta inca de cand ati semnat contractul individual de munca.
Intrebarea mea este urmatoarea, ce informatii ar trebui sa stapanesc in momentul in care, in urma interviului, ei considera ca eu voi fi concediata? Exista precizari despre drepturile angajatului in aceste situatii? si daca da, care sunt acestea?

Depinde despre ce se doreste luarea acelui interviu ... daca este vorba despre o evaluare , atunci va trebui sa raspundeti la intrebari legate de atributiile dvs ..
Daca se va decide concedierea dvs , atunci aveti dreptul la :
- un preaviz de 20 de ziel lucratoare
- durata timpului de munca redusa , daca asa ceva este prevazut in ccm aplicabil angajatorului, in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
- compensarea in bani a CO neefectuat
- salarii compensatorii daca acordarea lor este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului, in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
- la somaj , daca indepliniti conditiile prevazute de lege.

De asemenea, daca considerati ca incetarea raportului de munca s-a facut nelegal, atunci aveti dreptul de a contesta in instanta decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - ccm ramura geronimo00 geronimo00 Buna ziua, Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand. In cazul ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in caz de restructurarea angajatului veraioa veraioa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Care sunt obligatiile angajatorului in caz de restructurare. Multumesc mult si astept raspuns ... (vezi toată discuția)
Durata preaviz ContSters74221 ContSters74221 Buna ziua, am rugamintea sa-mi spuneti,care este perioada de preaviz ce trebuie acordata ,in caz de concediere individuala(ori colectiva),pentru un angajat pe ... (vezi toată discuția)