am nascut in 6 noimebrie 2012 si am optat pt concediul de crestere si ingrijire a copilului pentru 1 an nu pentru 2.acum vreau sa ma intorc la munca incepand cu luna septembrie.angajatorul este sau nu obligat sa ma primeasca inapoi daca am specificat in cererea de aprobare a concediului pe durata a un an?ce pot face daca nu ma mai primeste?care sunt prevederile legale in acest sens?
Daca ati optat pentru concediu de maternitate pe perioada de 1 an, va puteti intoarce oricand la serviciu.
Este de preferat sa reveniti inainte ca minorul sa implineasca varsta de 1 an pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 de lei pana la implinirea varstei de 2 ani.
Nu vi se poate refuza intoarcerea la serviciu.
1. - Pe perioada cat ati fost in concediu crestere copil (CCC) ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Dvs. de unde stiti ca angajatorul intentioneaca sa nu va primeasca la locul de munca?
4. - Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adica primiti si salariu iar statul va mai da inca 500 lei pe luna).
- Pe perioada cat primiti stimulent de insertie nu puteti fi concediata decat daca firma se afla in reorganizare judiciara sau faliment.
1. Potrivit art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
2. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
in primul rand multumesc pt ca mi-ati raspuns la intrebare.ca sa va raspund si eu la punctul 3 problema sta in felul urmator.cand am intrat eu in CCC angajatorul a angajat o alta persoana in locul meu.in urma unor discutii " neoficiale" din firma intoarcerea mea la munca este inca incerta pt ca desi am sunat la firma si am solicitat intoarcerea la munca incepand cu data de 15 septembrie mi s-a comunicat ca sa revin peste o saptamana -doua pentru ca nu mi se poate da un raspuns exact,ceea ce eu nu am inteles devreme ce eu vreau sa ma intorc la munca.de aceea v-am scris pt ca ma gandesc sa nu cate ceva " portite legale" pentru a nu ma mai primi inapoi,si daca e asa ce pot face eu in acest sens?va multumesc
1. Faceti o cerere, asa cum v-am spus, pentru incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aaceluiasi CIM si o inregistrati la registratura unitatii.
2. Daca nu vrea sa inregistreze cererea o puneti prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata.
3. - Daca nici asa nu vi se raspunde veti merge la locul de munca cu data cu care ati solicitat reluarea activitatii.
- Daca aveti probleme faceti o sesizare la ITM.