avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacceptare demisie, consecinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacceptare demisie, consecinte

Buna ziua,
As dori sa stiu daca imi dau demisia si seful nu mi-o accepta, ce se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: OleseaT , utilizator 16:53, 6 August 2013
Demisia este un act unilateral. Daca demisia nu se accepta, in fapt, nu se accepta incetarea activitatii la data depunerii cererii, astfel ca dupa preavizul pe care il acordati societatii, si care este prevazut in CIM ( preaviz in caz de demisie), CIM inceteaza. Dreptul dvs. incheia un CIM nu poate fi restrans decat la conditiile specificate in acel CIM.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
adelaida_07, utilizator
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Angajatorii care refuza sa inregistreze demisia vreunui angajat, asa cum s-a intamplat adeseori, risca ,potrivit Codului muncii, o amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, deoarece fapta a fost incadrata ca si contraventie.
Ca sa rezumam, demisia nu trebuie aprobata de nimeni, e dreptul dvs sa parasiti un loc de munca de care nu mai sunteti interesat. Patronul este obligat sa o inregistreze si sa o ia in consideratie. E bine ca sa aveti dovada ca demisia a fost inregistrata.

Patronul insa are dreptul de a va solicita sa mai ramaneti in functie o perioada prevazuta de lege pentru a va duce la bun sfarsit toate insarcinarile pe care le aveti si sa angajeze alta persoana in locul dvs. Aceasta perioada se numeste preaviz si este, cred, de max 30 de zile pentru lucratorii obisnuiti si max 45 pentru cei cu functii de conducere. Poate ca in CIM mai aveti si alte obligatii. Patronul poate solicita si o perioada mai scurta. In tot acest timp, CIM este in vigoare si va bucurati de toate drepturile ce decurg din el. Dupa expirarea preavizului sunteti liber ca pasarea cerului, indiferent daca patronul mai formuleaza si alte pretentii. Daca in timpul preavizului va razganditi, si patronul e de acord, puteti sa va retrageti demisia si sa ramaneti pe post.
interval a scris:

.... Aceasta perioada se numeste preaviz si este, cred, de max 30 de zile pentru lucratorii obisnuiti si max 45 pentru cei cu functii de conducere. ...



Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere, se dispune in art.81 alin.4 C.mun.
Va multumesc frumos! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca vasiledela4 vasiledela4 lucrez la o firma din cauza neintelegerilor cu un coleg vreau sa plec am anuntiat patronu ca vreau sa plec dar el mi-a raspuns ca, plec cind vrea el eu vroiam ... (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)
Preaviz raluk89 raluk89 Va rog sa imi spuneti daca mai este obligatoriu sa stai in preaviz in caz de demisie! Astazi mi-am prezentat demisia dar vrea sa stau in preavz. Ce sanse am ... (vezi toată discuția)